Business Internaţional

Cercetătorii chinezi au au găsit breşe în sistemul de control al unei maşini Tesla

Cercetătorii chinezi au au găsit breşe în sistemul de...

Autor: Mediafax

21.09.2016, 19:06 292

Cercetătorii chinezi au trecut de sistemul de securitate al automobilului electric Tesla S şi au putut controlat de la distanţă sistemul de frânare, închiderea uşilor şi a portbagajului, oglinzile laterale şi multe altele, conform pcworld.com. 

Tesla Motors se bucură de aprecieri în întreaga lume în privinţa măsurilor de securitate cibernetică, dar asta nu înseamnă cu software-ul automobilelor nu prezintă erori de securitate. Cercetătorii de la compania chineză Tencent au descoperit o serie de de vulnerabilităţi care, combinate, permit cuiva să preia de la distanţă controlul maşinii Tesla Model S şi să aibă acces la disply-ul central, la sistemul de închidere al uşilor şi chiar la sistemul de frânare. Cercetătorii au putut accesa sistemul CAN, care permite computereor de la bordul maşinii să comunice între ele. „După câte ştim, acesta este primul caz de acces controlat care a compromis CAN şi a permis controlul maşinilor Tesla de la distanţă”, au scris cercetătorii de la Tencent’s Keen Security Lab într-o postare pe blog, luni. Postarea este acompaniată de o demonstraţie video în care cercetătorii arată ce pot obţine prin preluarea controlului maşinii.

În timp ce maşina era parcată, cercetătorii au folosit un laptop pentru a deschide trapa, au activat luminile, au repoziţionat scaunul şoferului, au preluat controlul display-ului central şi au deblocat uşa. În a doua demonstraţie au fost deschise apărătoarele de vânt în timp ce maşina era condusă la viteză mică într-o parcare şi au deschis portbagajul. Dacă aceste lucruri pot distrage şoferul, cel mai periculos este reprezentat de intervenţia în sistemul de frânare.

Cercetătorii au raportat companiei vulnerabilităţile descoperite iar Tesla lucrează la eliminarea acestora. Căutarea erorilor în sistemele de software ale maşinilor este subiectul momentului pentru cercetătorii preocupaţi de securitate, autorităţile de reglementare şi producătorii auto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO