Business Internaţional

Cinci exemple de cum se risipesc banii grecilor

02.05.2010, 23:13 34

De la bonusuri pentru cei care ajung la timp la serviciu lamostenirea pensiei unui tata decedat de catre fiica sanecasatorita, beneficii greu de calculat "umfla" bugetul Greciei cumiliarde de euro pe an, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Ca parte a eforturilor de a iesi din criza si a evita intrareain incapacitate de plata, Grecia s-a angajat sa restranga astfel de"acte de generozitate", insa din cauza procedurilor contabilehaotice folosite timp de decenii in cadrul ministerelor sunt greude obtinut date exacte.

Iata cinci exemple de categorii de cheltuieli pe care guvernulle-ar putea reduce.

Fete batrane rasfatate

Zeci de mii de fiice de functionari publici necasatorite saudivortate se bucura de pensiile parintilor decedati, impovarandsistemul de asigurari sociale care se va prabusi in 15 ani daca nueste restructurat. Aproximativ 40.000 de femei beneficiaza de acestsistem, costurile anuale ridicandu-se la aproximativ 550 demilioane de euro, conform site-ului web capital.gr.

Cheltuielile legate de pensii sunt asteptate sa avanseze cu 12%din PIB in Grecia pana in 2050, conform datelor Comisiei Europene.Media europeana este de mai putin de 3% din PIB.

Guvernul s-a angajat sa restructureze sistemul de asigurarisociale majorand varsta de pensionare si interzicand pensionareaanticipata, un proiect de lege in acest sens urmand a fi lansat inmai.

Cadouri de Craciun

Intr-un sistem in care bonusurile pot adauga de la 5 la 1.300 deeuro la un salariu lunar, unii functionari publici sunt platiti inplus pentru utilizarea calculatorului, unii primesc bonus pentrucunoasterea unei limbi straine, altii pentru ca sosesc la timp laserviciu. Toti angajatii din sectorul public si privat primesc 14salarii anuale, o structura menita sa mentina salariile lunare debaza si pensiile bazate pe acestea la un nivel scazut. Guvernul aredus deja majoritatea bonusurilor cu 12% si primele de Craciun siPasti cu 30% ca parte a planului de austeritate, economisind 1,7miliarde de euro.

Calatorii gratuite

Sindicatele au blocat timp de decenii incercarile guvernului dea vinde Olympic Airways, ceea ce i-a costat pe contribuabilii grecimilioane de euro, in timp ce angajatii s-au bucurat de beneficiigeneroase, membrii familiilor acestora putand calatori in intreagalume gratuit.

Olympic a fost vanduta in 2008, dar numai dupa ce statul aoferit compensatii consistente sau a reangajat 4.600 de salariati.Statul detine 74 de companii, cu prea multi angajati si cupierderi.

Comitete pentru ce?

Sute de comitete create de stat functioneaza desi nu se stieclar ce fac acestea. Conform unor estimari, comitetele au peste10.000 de angajati si costa peste 220 de milioane de euro pe an.Unul dintre acestea administreaza lacul Kopais, care a secat in1930.

Forte armate costisitoare

Cheltuielile militare ale Greciei le depasesc cu mult pe celeale altor tari membre ale UE, sitandu-se la 14 miliarde de euro sau6% din PIB, in 2007 si 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO