Business Internaţional

Comisia Europeană, rampa de lansare către multinaţionale

Comisia Europeană, rampa de lansare către multinaţionale

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2016, 00:00 305

Comisia Europeană este o rampă de lansare către multinaţionale. Cei care au avut misiunea de a proteja cetăţenii europeni de pofta de bani şi de putere a marilor companii se lasă ademeniţi de chiar banii şi puterea acestor companii. Acest mesaj îl transmit, prin exemplul lor, fostul preşedinte al Comisiei Europene  şi fostul premier al Portugaliei José Manuel Barroso, antieuropean după cum îl descrie într-un editorial acid Le Monde, şi Neelie Kroes, fost comisar european al concurenţei şI fost ministru al transportului în Olanda. Barroso s-a lăsat recrutat de Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice, dar şi controversate, bănci de pe Wall Street – o dublă trădare pentru UE, ale cărei bănci se plâng că nu pot duce o luptă echilibrată cu marile instituţii financiare americane. 

Goldman Sachs, „caracatiţa vampir“, este cunoscută pentru ajutorul dat Greciei ca să-şi ascundă problemele financiare pentru a putea intra în zona euro – astfel, banca a devenit simbolul epocii înţelegerilor secrete dintre interesele publice şi cele private.  Kroes, care a avut rolul de a desfiinţa şI preveni formarea monopolurilor, s-a dus la Uber, de asemenea o companie americană controversată, cu operaţiuni interzise în mai multe state, unele europene.Cei doi politicieni şI foşti comisari europeni se vor duce la aceste companii cu un bagaj informaţional vast despre legislaţie, oportuniţăţi, contacte, oameni importanţI din Comisie şI din alte instituţii UE. Nu degeaba cei doi pot face mai mult rău decât au făcut ei bine proiectului european hrănind curentele antieuropene şI teoria conspiraţiei. Iar aceasta în vremuri cât se poate de grele pentru UE. Lipsa lor de loialitate este legală, dar imorală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO