Business Internaţional

"Crimeea este Ucraina" - Departamentul de Stat al SUA

"Crimeea este Ucraina" - Departamentul de Stat al SUA

Autor: Andreea Tobias

26.02.2023, 16:47 42

Departamentul de Stat al SUA a reafirmat că "Crimeea este Ucraina", într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt Ned Price, pentru a marca împlinirea a 9 ani de la ocuparea teritoriului de către Rusia.

Declaraţia vine, de asemenea, după împlinirea primului an de la invazia Rusiei în Ucraina.

"Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia", a declarat Price, conform CNN.

El a numit confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014 "o încălcare clară a dreptului internaţional şi a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei".

"Statele Unite salută eforturile Platformei ucrainene pentru Crimeea de a atrage atenţia la nivel mondial asupra ocupaţiei continue a Rusiei", a declarat Price, referindu-se la entitatea guvernamentală ucraineană care coordonează eforturile ucrainene de recuperare a peninsulei.

În ultimele săptămâni, au crescut îngrijorările că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi o parte din acelaşi pretext folosit pentru anexarea Crimeei pentru a viza în continuare Moldova, la graniţa sudică a Ucrainei.

Rusia a respins orice afirmaţie conform căreia ar complota pentru a destabiliza Moldova şi îşi apără ca fiind legitimă anexarea atât a Crimeei, cât şi a altor patru teritorii ucrainene revendicate în timpul războiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO