Business Internaţional

Cu profituri record la dispoziţie, companiile ruseşti intră puternic în Europa de Est

Cu profituri record la dispoziţie, companiile ruseşti intră puternic în Europa de Est

Sberbank a cumpărat diviziile est-europene ale Volksbank, mai puţin pe cea din România

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2011, 00:03 330

Încurajate de profiturile record, com­pa­niile ruseşti scanează acum o nouă ţintă: Eu­ro­pa de Est. Surpriza este că guvernele din re­giu­ne, împovărate de datorii şi deficite, le ajută să vină, scrie Bloomberg.

Companiile ruseşti au avut "interzis" pe pie­ţele est-europene după căderea cortinei de fier în 1989. Fostele "trupe de ocupaţie" tre­zeau sentimente amare, iar companiile ruseşti, con­fruntate cu mari probleme financiare, nu erau în poziţia de a face achiziţii. În plus, com­pa­niile germane, austriece şi din alte ţări oc­ci­den­tale erau nerăbdătoare să investească în Estul proaspăt eliberat.

Situaţia s-a schimbat de atunci. Valoarea achi­ziţiilor ruseşti în Europa de Est din ultimii trei ani se ridică la 2,8 mld. dolari, com­pa­rativ cu 2,4 mld. dolari în cei 17 ani anteriori, potrivit ONU.

Sberbank, cea mai mare bancă rusească, a acceptat în iulie să cumpere nouă divizii est-eu­ropene ale grupului austriac Oesterrei­chi­sche Volksbanken pentru 881 mil. dolari. Afacerea reprezintă prima incursiune a băncii în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice.

Russian Railways, operatorul celei mai mari reţele feroviare din lume, a licitat pentru o participaţie care i-ar asigura controlul diviziei de transport de mărfuri a companiei feroviare poloneze de stat. De asemenea, la sfârşitul lunii august Russian Railways şi-a exprimat inte­resul pentru operaţiunile de transport de măr­furi ale companiei feroviare slovace.

VTB Group, a doua instituţie de credit ca mă­rime din Rusia, a cumpărat pachetul majo­ri­tar de acţiuni al companiei Bulgartabac pentru 100 mil. euro la finele lunii august.

Foamea de capital schimbă sentimentele în Polonia, care a rezistat investiţiilor ruseşti de la căderea regimului comunist în 1989. În por­tul Gdansk, locul de naştere al mişcării antiso­vie­tice Solidaritatea, participaţia majoritară a rafinăriei Grupa Lotos a fost scoasă la vânzare de către guvern. TNK-BP, un parteneriat rus pe­trolier controlat pe jumătate de grupul bri­tanic BP, se numără printre cei interesaţi de achi­ziţie. Vânzarea face parte din planul Polo­niei de a strânge aproximativ 5,3 miliarde de dolari pentru finanţarea deficitului.

"Pentru noi, cel mai important lucru este ca rafinăriile poloneze să devină mai compe­ti­tive", spune Jerzy Borowczak, care a luptat ală­turi de fostul preşedinte Lech Walesa în ca­drul Solidarităţii. "Duşmăniile vechi nu în­seam­nă nimic pentru mine", adaugă el.

Ponderea în total a achiziţiilor ruseşti din Po­lonia, cea mai mare economie estică din ca­drul UE, ar putea creşte în parte datorită schim­­bărilor din atitudinea politicienilor.

Nu ar trebui să existe "motive ideologice" pen­tru respingerea investiţiilor ruseşti chiar dacă se impune prudenţă în această privinţă, apre­cia în primăvara trecută premierul polo­nez Donald Tusk. Unii dintre oponenţii pre­mie­rului rămân însă fermi pe poziţiile antiruseşti.

Dawid Jackiewicz, un membru al principa­lului partid de opoziţie Lege şi Justiţie, a de­cla­rat că-l va aduce pe ministrul trezoreriei Aleksan­der Grad în faţa justiţiei dacă ruşii cumpără Lotos.

Una dintre îngrijorările pe care est-euro­pe­nii le au faţă prezenţa rusă este că depind aproa­pe în totalitate de gazele naturale ruseşti pentru a-şi acoperi necesarul de energie. Un­garia a cheltuit în mai o parte din împrumutul pri­mit de la FMI pentru a cumpăra 21% din MOL, cea mai mare companie de rafinare un­ga­ră, de la Surgutneftegas, un producător de petrol rus.

În pofida opoziţiei, portofelele grase ale Rusiei se dovedesc a fi puternice. VTB şi Sber­bank au raportat pentru trimestrul trecut pro­fituri record în condiţiile în care creditarea a crescut, iar ponderea creditelor neperformante s-a diminuat. De asemenea, TNK-BP a anun­ţat în iulie că se aşteaptă la profituri anuale record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO