Business Internaţional

Cum a fost omorât Osama bin Laden. Povestea de spionaj din spatele asasinatului

Autor: Adrian Voicu

02.05.2011, 11:03 4435

La zece ani de la atentatele asupra turnurilor gemene din 11septembrie, liderul organizaţiei teroriste Al-Qaida, Osama binLaden, a fost asasinat de forţele americane, asasinat ce a adus cuel un val de bucurie pe străzile din New York şi Washington.

Ascuns într-un complex de un milion de dolari construit în 2005la 56 de kilometri nord de Islamabad, Pakistan, găsirea lideruluiterorist a fost rezultatul a zece ani de căutări.

Pentru preşedintele american Barack Obama, moartea lideruluiterorist a fost punctul culminant a mai multor luni în care acestas-a întâlnit cu câţiva oameni de încredere, totul desfăşurându-seîn cel mai mare secret.

Conform publicaţiei USA Today, în august 2010 agenţii americaniau descoperit complexul în care se ascundea bin Laden.

Aflat la capătul unui drum secundar, complexul era de opt orimai mare decât oricare alt complex din zonă, acesta fiind construitspecial pentru a-l ascunde pe bin Laden şi familia sa.

În locaţia respectivă agenţii au aflat că nu există niciuntelefon şi nicio conexiune internet, locuitorii complexului arzândde asemenea gunoaiele menajere, spre deosebire de ceilalţilocuitori din zonă.

Cu ziduri de 5,48 metri două porţi păzite şi fără ferestreexterioare, complexul adăpostea, în opinia oficialilor americani,mai mulţi membri ai familiei, inclusiv pe cea mai tânără soţie alui bin Laden.

Pentru atacul asupra complexului a fost folosită o echipă demici dimensiuni, unul dintre elicopterele trimise fiind nevoit săaterizeze ca urmare a unor defecţiuni tehnice.

În urma atacului armat, Osama bin Laden, împreună cu mai multerude şi fiul său, a fost omorât.

Înapoi la Casa Albă, în jurul orei 3:50 PM EST, Barack Obama arfi fost informat că bin Laden a fost identificat printre morţi,existând "o mare probabilitate" ca bin Laden să fie mort.

Ulterior, familiile celor morţi în timpul atentatelor din 11septembrie au fost anunţate că preşedintele urmează să facă unanunţ, acesta fiind făcut public la 11:35 PM EST.

"În această seară, pot anunţa poporul american şi lumea întreagăcă SUA a desfăşurat o operaţiune care a dus la moartea lui Osamabin Laden".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO