Business Internaţional

Cum ar fi dacă Banca Centrală Europeană va începe să cumpere acţiuni?

Obligaţiunile germane sunt cele mai achiziţionate de către BCE, însumând până în prezent 238 miliarde euro

Obligaţiunile germane sunt cele mai achiziţionate de către BCE, însumând până în prezent 238 miliarde euro

Autor: Dan Grigore Ivan

07.09.2016, 00:03 769

Încercarea de a menţine rata infla­ţiei la nivelul zonei euro în jurul a 2% şi de a împiedica eco­nomia Uniunii Euro­pene să cadă într-o spirală deflaţionistă a con­dus Banca Centrală Europeană la adop­tarea unui program de achiziţio­nare ma­sivă de titluri de stat în primă fază şi obli­ga­ţiuni corporative ulterior, cu scopul de a micşora nivelul dobânzilor pe ter­men lung, stimulând consumul şi in­ves­tiţiile.

Cu toate acestea, dacă conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) va decide să extindă programul după data-ţintă martie 2017, ziariştii de la cotidianul american The Wall Street Journal atrag atenţia că BCE ar putea fi nevoită să se îndrepte şi către alte tipuri de instrumente financiare, res­pec­tiv acţiuni europene. 

O astfel de măsură ar putea con­duce la aprecierea puternică a acestor titluri, injectţia de capital a oficialilor de la Frankfurt putând să producă re­zul­tate asemănătoare cu decizia băncii cen­trale de la Hong Kong, din timpul crizei asiatice, când după ce a cum­părat peste 10% din companiile ce com­pun indicele Hang Seng, referinţa bursei fostei colonii britanice, acţiunile s-au apreciat cu 100% într-un an şi jumătate.

Astfel, precedente există. Mai mult, Banca Naţională a Elveţiei de­ţine deja acţiuni străine în valoare de peste 100 miliarde dolari, echivalentul a 20% din rezerva băncii, cu scopul de a ţine sub control potenţiala apreciere a francului elveţian. De asemenea, banca centrală a Japoniei a cumpărat acţiuni în valoare de aproape 100 mi­liarde dolari, fiind acţionar majoritar la 474 de companii nipone.  Cu toate acestea, BCE nu s-a arătat dispusă să întreprindă o asemenea măsură până acum.

În luna august, banca centrală europeană a cumpărat obligaţiuni în va­loare de 50,5 miliarde de euro, ajun­gând să deţină titluri în valoare totală de peste 1.000 miliarde euro din martie 2015 (5,5% din PIB-ul Uniunii Euro­pene) – când a demarat pro­gramul – şi până astăzi.

Obligaţiunile germane sunt cele mai achiziţionate de către BCE, însumând până în prezent 238 miliarde euro, urmate de cele franceze în valoare de 189 miliarde euro, în timp ce obligaţiunile guvernului italian cumpărate de banca europeană valorează 164 miliarde euro.

Aşadar, forţa şi potenţialul de cumpărare ale BCE sunt unul foarte mari, având în vedere că toate companiile europene listate pe pieţele de capital valoarează aproximativ 6.000 miliarde euro. Pentru a nu da naştere la discuţii privind criteriile de selecţie ale acţiunilor pe care le va cumpăra, în situaţia în care BCE decide acest lucru, cel mai probabil, banca va urmării principalii indici europeni sau ETF-uri (Exchange-Traded Fund).

Părerile printre analişti şi economişti sunt împărţite. În timp ce unii dintre ei văd cu ochi buni şi chiar încurajează, ba chiar cer grăbirea unei asemenea măsuri din partea BCE, deoarece, cred ei, astfel averea populaţiei se va mări, în timp ce costul capitalului se va diminua, stimulând în acest fel investiţiile şi consumul – de care Europa are nevoie în acest moment ca de aer. Pe de altă parte, alţii atrag atenţia că acţiunile sunt instrumente financiare ce antrenează un risc mai mare, amintind că legea ce a condus la fondarea Rezervei Federală în 1913, banca centrală americană, nu îi permite să achiziţioneze acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO