Business Internaţional

Cum s-au lăsat americanii de fumat în 50 de ani. Galerie FOTO

Autor: Luciana Georgescu

13.09.2014, 16:36 7087

Timp de trei decenii, de la sfârşitul anilor ’50 până în 1980,  un american consuma în medie 125 de pachete de ţigări pe an, însă o combinaţie între taxele mari pe tutun şi un grad ridicat ale educaţiei privind pericolele fumatului a condus la un declin al consumului de ţigarete, la 46 de pachete pe an.

După încă alte două decenii, consumul  a scăzut drastic, scrie Washington Post.

În 1970, rezidenţii tuturor statelor americane, cu excepţia a două dintre ele, fumau peste 90 de pachete de ţigări anual, în timp ce în 2012, locuitorii a numai trei state, Kentucky, Virginia de Vest şi New Hapshire consumau aceeaşi cantitate de ţigarete.

În prezent, toate cele 50 de state din SUA şi Washington D.C. au în vigoare taxe pentru pachetele de ţigări şi alte produse care conţin tutun. Evoluţia a fost graduală: Iowa a instituit prima taxă pe tutun în 1921, colectând un venit de circa 324.000 de dolari, în timp ce North Carolina a fost ultimul stat care a adoptat această măsură.

Taxele reprezintă mai mult de jumătate din preţul unui pachet de ţigări în state precum Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island şi Washington, iar în medie 44% din preţul unui pachet sunt taxele, potrivit unui raport al FTA (Federation of Tax Administrators).

În 2012, autorităţile americane au colectat 18,2 miliarde de dolari din taxele pe tutun. 

Click pe fiecare fotografie pentru imaginea mărită

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO