Business Internaţional

Dacă ar fi să credem că istoria se repetă, direcţiile aurului şi obligaţiunilor prevestesc un nou crah

Dacă ar fi să credem că istoria se repetă,...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2017, 07:00 1715
Dacă randamentele obligaţiunilor şi preţul aurului cresc în tandem, piaţa s-ar putea îndrepta în direcţia opusă. Cel puţin aşa sugerează istoria, scrie CNBC.

Creşterea preţurilor aurului dublată de un avans al yieldurilor obligaţiunilor reprezintă o tendinţă care semnalează o viitoare volatilitate a pieţei, potrivit unui nou raport al Bank of America Merrill Lynch.

Atât crahul pieţei de acţiuni din 1974-1974, cât şi Lunea Neagră din octombrie 1987 au fost precedate de trei trimestre de creştere a randamentelor obli­gaţiunilor şi preţurilor aurului, relevă un raport al strategului Michael Hartnett şi al colegilor săi.

Ideea este că o creştere în acelaşi timp a dobânzilor şi aurului semnalează o inflaţie în accelerare, ceea ce determină Rezerva Federală americană (Fed, banca centrală a SUA) să-şi majoreze ţintele pentru dobânzile pe termen scurt. Creşterile de dobânzi tind să constituie o veste proastă pentru economie şi acţiuni în special.

Potrivit lui Hartnett, aşteptările legate de inflaţie au urcat considerabil în ultimul timp. Aurul a avansat aproape 6% şi tocmai a încheiat cea mai bună săptămână din primăvara anului trecut. Randamentul titlurilor de trezorerie pe

10 ani a crescut considerabil în cel de-al doilea semestru al anului trecut, dar a scăzut în 2017.

„Faptul că Fedul a majorat dobânzile în decembrie, deşi nu a luat o decizie similară la ultima şedinţă, reprezintă un semn că există aşteptări de creştere a inflaţiei“, potrivit lui Zachary Karabell, strateg la Envestnet.

În şedinţa din 31 ianuarie - 1 februarie Fed nu a făcut nicio precizare cu privire la planurile sale legate de dobânzi. În decembrie, banca centrală americană a indicat că se aşteaptă la trei majorări de dobânzi în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO