Business Internaţional

De ce mizează Franţa pe sprijinul Chinei: EFSF este arma de disuasiune, dar China are muniţia

De ce mizează Franţa pe sprijinul Chinei: EFSF este arma de disuasiune, dar China are muniţia

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

05.11.2011, 15:10 305

Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) pus la punct de liderii UE pentru a bloca extinderea crizei datoriilor suverene spre alte ţări din UE, în special Italia şi Spania, este similar unei arme de descurajare, de disuasiune, dar cea care are muniţia este China, susţine Christian de Boissieu, reputat economist francez, preşedinte al Consiliului de Analiza Economica din Franţa (grup de economişti care oferă expertiză Guvernului francez în materie de politici economice).

Apelul la China pentru a contribui la finanţarea EFSF (a cărui valoare a fost majorată la 1.000 mld. euro) a stârnit controverse în Europa, mai ales că întrebarea de pe buzele multor economişti şi oameni politici a fost: ce va vrea China în schimb?

Boissieu, profesor de economie la Sorbona, arată: faptul că Europa (în special Franţa - n.n.) mizează pe banii Beijingului este pentru că, deşi EFSF este arma "cu forţă puternică de a lovi", China are muniţia, dar adaugă: nu înseamnă că UE dă înapoi în faţa Chinei.

"Continuăm să avem marja noastră de discuţii şi negocieri cu China. Trebuie să continuăm să cerem ca China să-şi rezolve problemele legate de devalorizarea yuanului şi să-şi respecte angajamentele în calitate de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului".

Beijing este supus de multă vreme presiunilor occidentale, mai ales americane, de a permite un curs mai liber al yuanului, dar chinezii au refuzat să cedeze până în prezent.

Înaintea summit-ului G20 încheiat sâmbătă, China a lăsat să se înţeleagă că ar putea oferi Europei un sprijin financiar de 100 mld. dolari, sugerând, în schimb, "puţin mai multă înţelegere" pentru interesele Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO