Business Internaţional

După mai bine de doi ani de război, soarta rafinăriilor din Europa ale giganţilor petrolieri ruşi încă nu este clară

După mai bine de doi ani de război, soarta...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2024, 00:05 139

În Bulgaria, prezenţa gigantu­lui rus petrolier Lukoil, cu o uriaşă rafinărie, cu greu trece neobservată. Totuşi, coexistenţa paşnică şi profi­tabilă dintre acesta şi cea mai săracă ţară din UE a încetat în momentul în care Vladimir Putin a atacat Ucraina. Acum, deceniile de business solid din­tre Bulgaria şi Rusia se află în­tr-un moment de turnură, cu Lukoil căutând să-şi vândă businessul bulgar şi să părăseasca ţara din cauza a ceea ce acesta cataloghează drept presiuni politice, scrie Bloomberg.

Vitală pentru ruperea relaţiilor Bulgariei cu Rusia este preluarea rafi­năriei Lukoil Neftohim de către o „companie internaţională cu repu­taţie“, fie din Europa, SUA sau Golf, a declarat ministrul bulgar de finanţe Asen Vasilev.

Totuşi, ruperea relaţiilor cu Rusia nu a fost şi nu este uşoară în Bulgaria.

Preşedintele Rumen Radev, care a refuzat în mod repetat să furnizeze ajutor militar pentru Ucraina şi a pus sub semnul întrebării sancţiunile UE impuse Rusiei, respinge efortul de a da afară Lukoil. La rândul său, par­tidul naţionalist Renaşterea susţine că planul nu este menit decât să câşti­ge favorurile americanilor.

Cât priveşte Lukoil, acesta a a­nunţat că din cauza presiunii resim­ţi­te în Bulgaria a decis să-şi revizuiască strategia, incluzând o potenţială vânzare a businessului.

Ministrul bulgar de finanţe este convins că Lukoil caută deja un cum­părător şi că Bulgaria are şi va avea convingerea politică de a face ca acest lucru să se întâmple.

În Germania, Berlinul şi-a reîn­noit ameninţările de a expropria o rafinărie a unui alt gigant petrolier rus, Rosneft, dacă acesta nu va găsi un cumpărător în decurs de şase luni. Ministerul german al econo­miei a declarat că vânzarea va fi finală, iar companiei nu i se va permite să se întoarcă, notează Deutsche Welle.

Ministerul a anunţat la începutul lunii martie că şi-a reînnoit tutela asupra rafinăriei PCK deţinută de Rosneft în oraşul Schwedt, dar a indicat că a transmis companiei că trebuie să vină cu un cumpărător în următoarele şase luni, în caz contrar riscând să piardă unitatea.

Germania a naţionalizat deja SEFE, o fostă subsidiară a Gazprom, iar Rusia a preluat controlul asupra unor active germane, printre care Uniper şi Wintershall Dea, drept răspuns.

Rafinăria Schwedt este alimentată cu petrol din diverse surse non-ruseşti de la începutul anului trecut după ce Germania şi-a reevaluat dependenţa de energia rusească în urma războiului din Ucraina.

În cazul Italiei, Lukoil a finalizat vânzarea rafinăriei ISAB deţinută pe plan local în primăvara anului trecut. Conform Reuters, rafinăria a fost vândută către firma de private equity GOI Energy în urma aprobării autorităţilor italiene.

Aprobarea acestora a venit în pofida avertizărilor SUA cu privire la faptul că firma aleasă de guvernul italian pentru preluarea rafinăriei are legături cu Beny Steinmetz, un executiv din sectorul minier care fusese condamnat pentru corupţie, notează Financial Times.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO