Business Internaţional

Europa de Est intra din nou pe lista unei crize a datoriilor

08.12.2009, 23:10 28

Statele din Europa de Est s-ar putea confrunta cu urmatoareamare criza a datoriilor, dupa ce recent emiratul Dubai a solicitatun moratoriu privind plata obligatiilor financiare aleprincipalului grup controlat de stat, Dubai World, scrie revistaamericana Newsweek.

O criza mocnita se pregateste sa izbucneasca in "regiuneaperiferica" a Europei, unde state precum Bulgaria, Ungaria sautarile baltice inregistreaza un grad ridicat de indatorare raportatla Produsul Intern Brut (PIB), este de parere Jerry Guo,editorialist economic al revistei Newsweek.

Cu toate ca intrarea in faliment national este putin probabila,singurele tari care s-au confruntat cu o asemenea situatie inultimul deceniu fiind Ecuador si Argentina, este din ce in ce maigreu de crezut ca guvernele din regiunea estica a Europei sicompaniile care se afla sub tutela statului vor reusi sa tina infrau plata obligatiilor financiare.

Potrivit lui Mohamed El-Erian, director executiv al unuia dintregigantii mondiali ai tranzactiilor cu obligatiuni, PacificInvestment Management Company (PIMCO), exista semnale de alarmaputernice in regiune care sa indice ca nivelul ridicat deindatorare pe termen scurt, veniturile insuficiente si lipsa delichiditati ar putea declansa urmatoarea criza a datoriilor inEuropa Centrala si de Est.

"Tocmai ce am iesit dintr-o perioada in care au fost injectatelichiditati extrem de mari pe piata, iar o mare parte din riscurilefundamentale au fost trecute cu vederea. Exista inca efecte siconsecinte ale crizei de anul trecut", a explicat El-Erian.

Un indiciu al problemelor ce urmeaza sa apara in Europa Centralasi de Est este cresterea costului asigurarii impotriva unui posibilfaliment national, reflectat in cotatiile CDS-urilor (creditdefault swap - instrument financiar derivat care are scopul de atransfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venitfix intre doua parti).

In Europa Centrala si de Est, cotatiile CDS au crescut anulacesta de cateva ori. Spre exemplu, in Letonia, CDS-urile au ajunsla 5,3% si se apropie vertiginos de nivelul din Dubai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO