Business Internaţional

Europenii nu se înţeleg cum să salveze Grecia a doua oară

Europenii nu se înţeleg cum să salveze Grecia a doua oară

Autor: Alexandru Matei

15.06.2011, 23:47 729

Euro şi bursele din vestul Europei au resimţit ieri eşeculminiştrilor de finanţe din zona euro de a ajunge la o soluţieprivind cea de-a doua salvare a Greciei, care deşi a primit anultrecut 110 mld. euro de la UE şi FMI nu reuşeşte să îşi pună înordine economia.

În plus, acţiunile celor mai mari trei bănci franceze, cuexpuneri însemnate faţă de sistemul bancar grec, au scăzut după ceagenţia de rating Moody's a ameninţat că le poate retrogradacalificativele.

Moneda europeană a scăzut cu aproape 1%, până la 1,4310 dolari,iar bursele de la Londra, Paris şi Frankfurt erau pe roşu lajumătatea şedinţei de tranzacţionare.

Discuţiile se află în impas din cauza "ciocnirii" abor­dărilordiferite ale Germaniei şi ale Băncii Centrale Eu­ro­pene cu privirela implicarea sectorului privat într-un nou pachet de bail-out. BCEnu este de acord cu extin­derea obligatorie a maturităţiidatoriilor elene cu şapte ani propusă de nemţi şi pe care agenţiilede rating o văd că o formă de default.

Şocul unui eventual default asupra României se poate propaga pedouă căi: sectorul bancar, deoarece băncile elene ar putea finevoite să îşi vândă diviziile din străinătate, potrivitanalistului economic Aurelian Dochia, şi pieţele financiare, pentrucă investitorii şi-ar putea pierde încrederea în ţările dinregiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO