Business Internaţional

“Femeia de fier” a Europei vrea sa-i faca pe bancheri sa plateasca pentru ca au fost salvati de stat

15.11.2009, 23:29 22

Cu cateva saptamani in urma, cand viitorul Opel nu se deciseseinca, Neelie Kroes a fost asaltata de jurnalisti in momentul incare a plecat de la o conferinta pe tema ajutorului de statorganizata in Bruxelles, scrie Financial Times.

Ce sfaturi, a fost intrebat comisarul UE pe probleme deconcurenta, ar da boardului General Motors in contextulrestructurarii subsidiarei europene a producatorului american?

Fostul ministru olandez al transporturilor a declarat: "Stiti caavem o vorba in Olanda: 'Nu deranja o pasare care sta pe oua'". Sicu asta, Kroes s-a strecurat in masina care o astepta. Pentru ceiobisnuiti cu oficialul UE pe probleme de concurenta, acesta a fostun adevarat moment "Neelie". In timp ce alti oficiali ai UE ar fitinut un discurs elegant sau s-ar fi simtit pusi in incurcatura,comisarul UE pe concurenta s-a refugiat intr-o zicala popularaolandeza care la acea vreme a starnit atata confuzie, incat nu amai fost mentionata.

Totusi, afirmatia comisarului a avut o tenta politica, iarrecent puii au iesit din oua intr-un mod formidabil pentrucomisarul in varsta de 68 de ani.

A adus bancile britanice pe drumul cel bun

In urma aplicarii ferme de catre aceasta a sistemului europeande ajutoare de stat, doua dintre cele mai mari banci cu problemeale Marii Britanii au imbratisat reforme structurale. Apoi, la douasaptamani dupa ce Kroes a obligat guvernul german sa declare capachetul de 4,5 miliarde de euro destinat sustinerii Opel estedisponibil pentru toti investitorii, boardul GM a renuntat la unacord de restructurare pentru operatiunile europene ale companiei.Dupa aceea, avocatul general al New Yorkului a acuzat Intel de a fiutilizat mijloace ilegale pentru a-si mentine pozitia dominanta depe piata. A fost ca un ecou al unei anchete desfasurate de staff-ulcomisarului, care s-a soldat cu impunerea unei amenzi record de 1,1miliarde de euro celui mai mare producator de cipuri din lumepentru incalcari similare in Europa. Astfel, comisarul european peconcurenta isi incheie mandatul de cinci ani in fala.

In 2004, lucrurile nu stateau la fel de bine. Kroes, unbine-cunoscut politician olandez, si-a datorat in partenominalizarea pentru pozitia de comisar hotararii presedinteluiComisiei Europene Jose Barroso de a majora numarul comisarilorfemei. Nascuta in Rotterdamul devastat de razboi, Kroes a crescutintr-o familie de oameni de afaceri si a asistat direct laeforturile de reconstructie de dupa razboi. A studiat economia laErasmus University, insa la varsta de 30 de ani se alaturaseParlamentului olandez, devenind mai tarziu ministru altransporturilor, post pe care l-a detinut timp de sapte ani. Acestlucru plus background-ul sau de business, fiind membra aboardurilor mai multor companii mari, pareau sa o faca extrem depotrivita pentru pozitia de comisar. Confirmarea a venit insafoarte greu. Totusi, incet, Kroes a inceput sa se impuna. Lajumatatea mandatului, ea a beneficiat de o decizie vitala in sagaMicrosoft.

Presiune constructiva

Pregatirea sa din punct de vedere politic si determinarea sa aucontat foarte mult in timpul crizei financiare. Presiunile asupraregimului subventiilor de stat din UE s-au intensificat anul trecutin conditiile in care tarile incercau sa-si salveze sectoarelefinanciar si industrial.

La inceput, Kroes a pierdut poate mai multe batalii, insa separe ca va castiga razboiul. Nicio persoana care a auzit-o vorbinddespre pericolele protectionismului nu s-a putut indoi deconvingerea sa. In plus, Kroes a aplicat ferm reglementarile, iardrept rezultat cursele pentru subventii au fost in mare parteevitate, iar comisia implementeaza schimbari structurale insectorul bancar.

Doua din calitatile personale ale comisarului s-au evidentiat,de asemenea, in timpul mandatului sau. Prima este capacitatea denegociere. Aceasta rezulta in parte din capacitatea de a se angajala nivel personal. Staff-ul sau declara ca Neelie Kroes ridicafoarte rar tonul.

Cea de-a doua calitate este duritatea. Kroes a fost supranumita"Nickel Neelie" in timpul implicarii sale in politica olandeza,insa perioada petrecuta la Bruxelles nu a facut decat sa intareascaaceasta impresie. Kroes a aparat cu indarjire intereseledepartamentului sau.

Criticii se intreaba daca Kroes a promovat cu adevaratlegislatia din domeniul concurentei sau daca aceasta a devenit unobiectiv subordonat celor de natura politica.

Schimbarile pe care le-a realizat i-au atras atat critici, catsi laude. Totusi, laudele nu ii sunt pe plac. La inceputul acestuian, Neelie Kroes a fost intampinata cu entuziasm la oconferinta.

"Oamenii spun de obicei astfel de lucruri frumoase despre cinevacu ocazia inmormantarii", a declarat comisarul inainte de a selansa intr-un discurs.

Cine este Neelie Kroes

  • S-a nascut in Rotterdam in 1941.
  • A studiat economia la Erasmus University.
  • La varsta de 30 de ani a devenit membra a parlamentuluiolandez.
  • A fost ministru al transporturilor in Olanda timp de sapteani.
  • A devenit membra a Camerei de Comert din Rotterdam.
  • A fost membra a boardului mai multor companii.
  • In 2004 a fost desemnata comisar european pe probleme deconcurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO