Business Internaţional

Financial Times: În era austerităţii, Italia spune "ciao dolce vita"

Financial Times: În era austerităţii, Italia spune "ciao dolce vita"

Autor: Mediafax

14.09.2011, 16:15 1903

În era austerităţii care domină Europa, Italia spune "ciao dolce vita", în condiţiile în care Camera inferioară a Parlamentului ar putea aproba miercuri un plan de măsuri de consolidare a bugetului, revizuit în mai multe rânduri de guvernul Berlusconi, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Planul de 54 de miliarde de euro, un mix de majorări de impozite şi reduceri de cheltuieli menit să echilibreze bugetul până în 2013, a fost conceput sub presiunea puternică a Băncii Centrale Europene (BCE), care a cerut Italiei măsuri ferme pentru reducerea datoriilor publice.

Pentru a accelera trecerea programului, Guvernul a cerut votul de încredere al Parlamentului, care ar trebui să fie obţinut fără probleme, având în vedere majoritatea de centru-dreapta din Cameră, potrivit Reuters.

Măsurile, aprobate deja de Senat, includ majorarea cu un punct a TVA, creşterea vârstei de pensionare pentru femei şi o taxă specială destinată companiilor din energie.

Presa italiană a relatat că alte măsuri, între care o taxă pe avere şi schimbări mai radicale ale sistemului de pensii, ar putea fi avute în vedere dacă vor fi necesare noi măsuri de austeritate.

Potrivit institutului de cercetări Demopolis, numai 7% dintre italienii intervievaţi recent cred că situaţia lor economică s-a îmbunătăţi în ultimii trei ani, comparativ cu 45% care afirmă că viaţa li s-a înrăutăţit.

Într-o ţară în care companiile mici şi mijlocii reprezintă coloana vertebrală a producţiei naţionale, antreprenorii şi angajaţii din sectorul public formează cei doi piloni ai clasei de mijloc italiene.

"Sondajul scoate în evidenţă sărăcirea progresivă a clasei de mijloc", a declarat directorul institutului, Pietro Vento.

Sub această clasă de mijloc se află 11% dintre familiile italiene care au câştigat anul trecut sub pragul sărăciei de 992 de euro pe lună, potrivit Istat, biroul naţional de statistică Istat.

Istat a remarcat o creştere uşoară a numărului de familii care au căzut în sărăcie şi care sunt dependente de venitul unui singur membru cu un grad mai ridicat de educaţie.

"Pierdem clasa de mijloc. Riscăm să avem în viitor o minoritate bogată şi o masă nesfârşită de neo-ploretari", a declarat Gian Maria Fara, preşedintele institutului de cercetări Eurispes.

Presiunile financiare asupra cetăţenilor italieni sunt în creştere, ca şi nemulţumirea acestora, din cauza măsurilor de austeritate.

Scenarii similare au loc în întreaga Uniune Europeană, spune Luciano Pellicani, profesor de sociologie la Luiss University.

"Europa Occidentală a devenit omogenă, atât politic cât şi social. În Italia, clasa de mijloc a apărut în anii '60-'70, ca urmare a mobilităţii sociale care a permis unei a doua generaţii a familiilor de ţărani să urce pe scara socială şi să aibă acces la educaţie şi la slujbe mai bune, în special în nordul ţării", a arătat Pellicani.

Atributele clasei de mijloc erau locuinţe în proprietate, condiţii mai bune de viaţă, apartenenţa la o profesie şi capacitatea de a economisi o parte din venituri.

Sociologii spun că veniturile acestei categorii au înregistrat o scădere progresivă în ultimii 15 ani, odată cu reducerea mobilităţii sociale.

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi dezvoltare Economică, numărul italienilor educaţi care trăiesc în străinătate este de patru ori mai mare decât al germanilor, triplu faţă de cel al englezilor şi dublu faţă de francezi.

Aproape 30% dintre tinerii italieni nu au un loc de muncă, potrivit datelor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO