Business Internaţional

FMI reduce estimarile privind economia europeana

FMI reduce estimarile privind economia europeana

Rodrigo de Rato, fostul sef Fondului Monetar International

19.10.2007, 14:12 9

Revizuirea a fost facuta ca urmare a impactului problemelor de pe pietele financiare, precum si a efectului negativ pe care cotatia ridicata a euro il are asupra exporturilor.
"Exista riscul incetinirii ritmului de dezvoltare. Deteriorarea conditiilor de pe piata creditelor poate afecta in continuare consumul si investitiile", se arata in raportul bianual al FMI referitor la perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale.
FMI anticipeaza pentru acest an un avans de 2,5% al economiei din zona euro, cu 0,1% sub previziunea emisa in luna iulie. Pentru 2008, estimarea a fost redusa cu 0,4%, la 2,1%.
Revizuirea reflecta impactul cotatiei ridicate a euro asupra veniturilor din exporturi, efectul negativ al ritmului mai redus de dezvoltare din Statele Unite, precum si conditiile mai stricte de pe pietele financiare, determinate de criza din sectorul american al creditelor ipotecare riscante. Euro a atins, in ultimele saptamani, noi niveluri record in raport cu dolarul, iar unii politicieni europeni au solicitat Statelor Unite sa intervina pentru a sustine moneda americana.
Reprezentantii FMI considera insa ca euro nu este excesiv de puternic.
"Chiar daca euro a devenit mai puternic, continua sa fie tranzactionat in conformitate cu fundamentele economice pe termen mediu", se arata in raportul FMI. FMI a avertizat totusi ca nivelul ridicat al euro poate exercita presiuni asupra exportatorilor din state mai putin competitive din zona euro, precum Franta, Spania si Portugalia. In plus, pietele imobiliare din anumite tari europene ar putea fi supraevaluate intr-o masura chiar mai mare decat cea din Statele Unite.
"In statele unde preturile locuintelor sunt ridicate - Franta, Irlanda, Spania si Marea Britanie (care nu face parte din zona euro), dinamica dezvoltarii va depinde de ritmul de adaptare al sectorului imobiliar la conditiile mai stricte de acordare a creditelor", se arata in raport.
In cazul in care cresterea economica va fi sub estimari, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea analiza o reducere a dobanzii de referinta, cu toate ca va mentine vigilenta in privinta inflatiei.
FMI considera totusi ca BCE ar trebui sa mentina nivelul actual al dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO