Business Internaţional

Francezii vor un guvern economic european, dar nu reusesc sa ii convinga pe germani sa treaca in tabara lor

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a jucat rolul principal in salvarea Greciei, iar acum vrea sa creeze un organism care sa controleze banii guvernelor europene (FOTO: Reuters)

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a jucat rolul principal in salvarea Greciei, iar acum vrea sa creeze un organism care sa controleze banii guvernelor europene (FOTO: Reuters)

01.06.2010, 00:00 24

"Nicolas Sarkozy cauta solutii pentru a convinge Germania saparticipe din nou la jocurile de pe scena europeana", conform LeMonde. "Potrivit unor surse din anturajul sau, presedintele francezreaduce in prim-plan dorinta sa de a crea un forum de sefi de statesi guverne din zona euro, cu un secretariat, un adevarat guvern alEuropei", scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Ziarul nota ca Germania, cea mai mare si cea mai puternicaeconomie europeana, a respins deja propuneri similare, privindcrearea unui organism formal menit sa coordoneze guvernareaeconomica a zonei euro.

Germania ar putea fi momita?

Oficialii de la Paris cred insa ca asumarea de catre guvernelestatelor din zona euro a unor angajamente mai ferme privindsituatia bugetara, alaturi de alte concesii, precum aprobarea luiAxel Weber, presedintele Bundesbank, ca inlocuitorul luiJean-Claude Trichet in fruntea Bancii Centrale Europene, ar puteaajuta Germania sa isi schimbe opinia.

"Daca va considera ca garantiile obtinute sunt suficiente,Germania ar putea accepta crearea Eurogrupului", potrivit LeMonde.

Cotidianul din hexagon a mai scris ca autoritatile din Frantaabordeaza de o maniera precauta ideea pentru a nu provoca Germaniasa refuze din start propunerea.

"Presedintele francez a fost suficient de precaut pentru a nudescrie public guvernul economic, pe care il doreste, deoarecedivergente de opinie franco-germane facute publice ar putea fifatale zonei euro", conform Le Monde.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus in mod repetat dinmomentul in care a izbucnit criza din Grecia ca zona euro trebuieacum sa stabileasca standarde si practici economice comune daca sedoreste ca zona euro sa se dezvolte in continuare.

Ideea a revelat diferente majore intre Paris si Berlin, Frantavorbind de un "guvern economic", idee ce ingrozeste Germania,Berlinul preferand ideea de "guvernare economica".

Cuvantul "guvern" lasa impresia de autoritate externa caredicteaza politica economica, in timp ce guvernarea lasa mintilegermane sa creeze structuri si sanctiuni. "Avem viziuni diferite",a spus Ulrike Guerot, cercetator la Consiliul European pe RelatiiExterne si seful biroului de la Berlin. "Daca venim de la poliopusi, este normal sa apara un contact violent. Sa speram cadiscutiile vor fi foarte constructive".

Este viabila o uniune economica totala?

Crearea unui guvern ar fi un pas important catre forma "supremade integrare", uniunea economica totala, care presupune unificareapoliticilor monetare, fiscale, sociale si ciclice si crearea uneiautoritati supranationale ale carei decizii sunt obligatorii pentrustatele membre. Celelalte patru forme de integrare sunt zona deliber schimb, uniunea vamala, piata comuna si uniunea economica -cum este cazul zonei euro in prezent.

Dupa aceasta criza a datoriilor din zona euro nu se va ajunge lao uniune fiscala, afirma la inceputul lunii mai Laurian Lungu,managing partner in cadrul companiei de analiza macroeconomica sicercetare Macroanalitica.

"In prezent deciziile de politica monetara se iau la nivelcentral, insa nu se va ajunge si la o centralizare a deciziilor depolitica fiscala, deoarece exista divergente majore intre sistemelefiscale ale statelor membre. Pentru a se ajunge la un consens estenecesara o perioada lunga de timp. Intr-adevar se va putea observao mai buna coordonare in acest sens", crede el.

"Criteriile de la Maastricht vor fi respectate cu mai marestrictete, in caz contrar urmand a se impune penalitati. Exista siin prezent un sistem de penalitati, insa acesta nu este destul desever. Una dintre sanctiunile impuse statelor care depasescsistematic tintele de deficit si datorie ar putea fi suprimareadreptului de vot in anumite comisii si comitete, chiar si la nivelmai inalt, de adoptare a politicilor UE."

Criza datoriilor a pus la indoiala chiar existenta viitoare azonei euro. Au fost vehiculate doua scenarii antagonice, celpotrivit caruia uniunea economica si monetara se va dezbina si celpotrivit caruia deciziile de politica fiscala vor fi adoptate lanivel central si nu la nivel de guverne nationale.

Prima propunere a fost deja desfiintata, demonstrandu-se ca odezmembrare a zonei euro este practic imposibila din punct devedere legal. A doua varianta ramane inca in picioare, insa careeste orizontul temporal?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO