Business Internaţional

Franţa va cere UE controlarea sistematică a paşapoartelor europenilor care intră şi ies din Schengen

Franţa va cere UE controlarea sistematică a...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

19.11.2015, 15:22 527

Această propunere - pe care Reuters precizează că a putut-o consulta - este una dintre cele pe care Parisul intenţionează să le prezinte în cadrul reuniunii de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre UE ca răspuns faţă de atacurile de la 13 noiembrie de la Paris şi Saint-Denis.

Parisul a îndemnat deja la o modificare a regulilor controalelor la frontierele externe ale UE - după atacurile din sediul revistei satirice Charlie Hebdo şi în supermarchetul cu specific evreiesc Hyper Casher din ianuarie -, însă liderii Celor 28 au convenit la vremea respectivă doar asupra unei aplicări consolidate a regulilor în vigoare în vederea consolidării controalelor.

Franţa urmează să solicite din nou, vineri, o "revizuire" a regulilor, necesară, în opinia Parisului, din cauza ameninţării teroriste şi crizei migranţilor.

"Spaţiul Schengen se confruntă cu trei provocări importante, şi anume o creştere constantă a numărului călătorilor, o presiune migratorie fără precedent şi o ameninţare teroristă mai acută ca niciodată", se arată în documentul pe care l-a consultat Reuters.

"Este necesar, în special pentru a răspunde mizelor în domeniul securităţii pe care atacurile de la Paris le-au relevat încă o dată, să ne dotăm cu instrumente performante, sigure şi rapide pentru a ne controla mai bine frontierele externe", se arată în continuare în text.

- Controlul armelor

În paralel cu o serie de măsuri propuse de către Comisia Europeană (CE), Franţa va cere, de asemenea, crearea în cel mai scurt timp posibil a unei baze de date cu fişierele pasagerilor zborurilor intraeuropene şi către ţări terţe - un pachet legislativ blocat de mult timp în Parlamentul European (PE) - şi o consolidare a legislaţiei europene în domeniul armelor de foc.

Parisul propune "ameliorarea trasabilităţii armelor de foc pe teritoriul UE prin adoptarea unui sistem comun de marcaj, extinderea domeniului de aplicare a reglementărilor europene la anumite arme care sunt excluse în prezent (armele albe, de exemplu) şi încadrarea mai riguroasă a vânzării de arme de foc pe Internet", se arată în document.

Franţa apreciază că profilul teroriştilor care au lovit la Paris şi Saint-Denis - inclusiv francezi care locuiau în Belgia şi care au fost în Siria - pledează în favoarea unor controale sporite la frontiere, pe care doreşte să le vadă implementate.

La ora actuală, vameşii efectuează adesea o simplă verificare vizuală a paşapoartelor cetăţenilor europeni, atunci când aceştia intră sau ies din spaţiul Schengen.

Prezenţa deţinătorului unui paşaport pe liste cu infractori căutaţi şi pe cele ale serviciilor antiteroriste este verificată doar în cazul unor suspiciuni - în pofida faptului că Franţa şi-a consolidat anul acesta controalele impuse europenilor care ssesc din Turcia, cu scopul de a încerca să identifice jihadişti care se întorc din Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO