Business Internaţional

Germania înainte de alegeri: untul se scumpeşte, consumul încetineşte, iar comenzile pentru fabrici scad. „Va fi interesant de văzut ce impact va avea euro mai puternic asupra co­men­zilor în următoarele luni.“

Germania înainte de alegeri: untul se scumpeşte,...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.09.2017, 00:04 529

A mai rămas puţin timp până la alegerile federale de pe 24 septembrie, în care cancelarul Angela Merkel va vâna un nou mandat, iar economia şi societatea Germaniei nu merg în direcţia dorită de aceasta şi nici în cea dorită de unii nemţi. Poate de aceea Merkel a fost atacă cu tomate la o recentă adu­nare electorală. Can­celarul nu s-a lăsat intimidat. De ceva timp, analiştii atrag atenţia că zona euro riscă să se confrunte cu o criză a untului. În Germania, la lanţul de super­marketuri de discount Aldi, preţul untului a atins cel mai ridicat nivel de după introducerea euro, în 2002. Preţul a urcat cu 67% de la începutul anului, scrie Handelsblatt. Se spune că inflaţia este cea mai mare spaimă a nemţilor, o moştenire din perioadele de război.

Când cei mai mulţi analişti se pregătesc să-şi îmbunătăţească estimă­ri­le de creştere economică pentru multe ţări din UE, inclusiv Germania, de la institutul naţional de statistică german a venit vestea că comenzile pentru fabricile din industrie au înregistrat o scădere neaşteptată în iulie, de 0,7% în raport cu luna ante­rioară. Comenzile ve­nite de la clienţi din Ger­­mania s-au dimi­nu­at cu 1,6%, iar cele de la vecinii din zona euro cu 1%. Contrac­te­le de la clienţi din alte părţi ale lumii au cres­cut cu 0,6%. Insti­tu­tul de statistică asigură că scă­derea este temporară, notează Deutsche Welle.

Statistica arată că şi consumatorii au luat o pauză. Cererea pentru pro­duse germane a scă­zut în toate sectoa­re­le. Comenzile pen­tru bunuri de con­sum s-au redus cu 3%.

„Va fi interesant de văzut ce impact va avea euro mai puternic asupra co­men­zilor în următoarele luni. A­pre­cie­rea rapidă a euro în raport cu do­larul poa­te încetini producţia în mai multe in­dustrii“, spune un analist de la VP Bank.

Ministerul german al economiei a anunţat că nu este îngrijorat de scăderile din iulie deoarece rezultatele din prima jumătate a anului sunt foarte bune.

Merkel vrea să facă din Germania un model pentru întreaga lume în lupta cu încălzirea globală. Ea a angajat Germania în cel mai ambiţios efort de transformare a economiei într-una curată din punctul de vedere al producţiei de energie. Nemţii plătesc, prin factura pentru energie, această transformare. După dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, cancelarul a pus în practică un plan de închidere a centralelor nucleare. Locul energiei atomice este luat de energie verde, solară şi eoliană. Dar aceasta încă nu este suficientă pentru a compensa energia nucleară pierdută. Diferenţa este acoperită cu gaze şi cărbune. În consecinţă, Germania a devenit o economie mai poluatoare ca înainte. Tineri din întreaga Europă au organizat demonstraţii masive pentru închiderea minelor de cărbune din Germania. Un studiu recent arată că Germania trebuie să închidă capacitate de 25 de gigawaţi de generare de energie prin arderea cărbunelui pentru a atinge ţintele stabilite prin Acordul de la Paris. Acestea prevăd reducerea emisiilor cu 50% până în 2030. Marii producători de energie nu vor fi încântaţi.

În ceea ce priveşte problemele sociale, cele mai recente analize ale guvernului arată că în Germania de Est PIB-ul per capita este încă cu 27% sub cel din fosta Germanie de Vest, iar reducerea decalajului a încetinit. Ţara s-a reunificat în urmă cu 27 de ani. În pofida noilor valuri de refugiaţi, populaţia din est se micşorează şi îmbătrâneşte. Iar îmbătrânirea merge mână în mână cu lipsa diversităţii industriale, cu problemele structurale şi de infrastructură şi cu dificultăţile financiare ale comunităţilor de acolo. O inversare a tendinţei nu este aşteptată prea curând. Populaţia bătrână este adesea mai conservatoare şi cu tendinţe politice populiste.

Cu toate acestea, o altă analiză arată că nemţii văd viitorul ţării lor mai luminos decât mulţi dintre vecinii europeani. Circa 60% dintre nemţi au spus că Germania merge în direcţia bună, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Bertelsmann Foundation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO