Business Internaţional

Germania şi Franţa pun miere şi oţet pe rănile Greciei. Grecii se tem însă de ce-i mai rău şi fug cu banii din bănci

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Grecia poate sta în zona euro, iar cetăţenii greci vor vota pentru exact aceasta“
17.05.2012, 00:05 1950

Alegerile parlamentare din 6 mai, în care populaţia a votat clar împotriva austerităţii, au aruncat Grecia în haos politic, eşecul liderilor principalelor partide şi al preşedintelui de a forma un nou guvern după nouă zile de negocieri îndreptând statul spre noi alegeri. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, mentorul lui Merkel, a caracterizat votul ca fiind un referendum privitor la rămânerea Greciei în zona euro şi a avertizat că termenii acordurilor de bailout la care s-a angajat Atena nu sunt negociabili.

"Acesta este un program de ajutor pregătit până la ultimul detaliu, nu-l putem renegocia. Grecia trebuie să fie pregătită să accepte ajutorul. Cei care câştigă alegerile trebuie să decidă dacă acceptă condiţiile sau nu", a afirmat Schaeuble, citat de AFP.

Oficialul german a pus pe jar media şi pieţele săptămâna trecută declarând că zona euro poate supraviaţui ieşirii Greciei, situaţie pe care liderii europeni refuzau să o ia în considerare în urmă cu un an.

"Dacă Grecia - iar aceasta este dorinţa majorităţii - vrea să rămână în zona euro, atunci trebuie să accepte condiţiile. Altfel nu se poate. Niciun candidat responsabil nu poate ascunde aceasta electoratului. Dacă putem ajuta cu măsuri adiţionale, bilaterale, aceasta este o altă problemă", a mai spus Schaeuble.

Sondajele arată că stânga radicală va obţine şi mai multe mandate decât a câştigat la alegerile din 6 mai, situaţie care a redus încrederea în capacitatea Greciei de a rămâne în zona euro, lovind puternic cotaţiile pe bursele europene şi cursul euro, scrie Thomson Reuters.

Ideea germanului este întărită acum de ministrul italian al industriei Corrado Passera, care a asigurat miercuri că euro poate supravieţui ieşirii Greciei din zona euro.

"Europa nu a putut gestiona problemele Greciei, iar acum îi cere angajamente probabil imposibil de respectat", a explicat Passera.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO