Business Internaţional

Hollywood-ul vrea să scoată bani din criză cu filme care tratează chiar acest subiect

Hollywood-ul vrea să scoată bani din criză cu filme care tratează chiar acest subiect

Autor: Cristina Rosca

26.09.2010, 23:20 29

Pentru a fi în ton cu peisajul financiar mondial, Hollywood-ul adecis realizarea unor pelicule care au în centru lumea financiarăsau criza economică actuală. De obicei întâlnirea Hollywood-ului cuWall Street-ul este similară cu ciocnirea unor plăci tectonice.Rezultatul este zgomotos, şi deloc plăcut petru centrul financiaral lumii.

Unul dintre cele mai concludente exemple este continuareafilmului Wall Street cu Michael Douglas, ce a apărut în 1987.Partea a doua a peliculei, regizată de acelaşi Oliver Stone, se vanumi WALL STREET 2 - Banii nu dorm niciodată. Acţiunea se petrececu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare actuale.

Wall Street prezintă povestea lui Gordon Gekko, unul dintre ceimai cunoscuţi traderi pe acţiuni de pe Wall Street, interpretat deDouglas. Gekko, ce se ghidează după deviza "Greed is good" (Lăcomiae bună), ar fi dispus să facă orice pentru a încheia o afacerebună. El reuşeşte să manipuleze pieţele folosind informaţiiprivilegiate. În final însă, povestea unuia dintre cei mai renumiţitraderi de pe Wall Street se încheie brusc, iar el ajunge dupăgratii.

După 20 de ani

Continuarea filmului îl prezintă pe Gekko, după 20 de ani deînchisoare, într-o altă ipostază, cea de personaj pozitiv. "Lumeacare îl întâmpină acum este diferită. Gekko nu mai poate manipulapieţele aşa cum o făcea în trecut. Totul este la o scară mult preamare. Pentru a fi un jucător minor, trebuie să fii o bancăimportantă", spune Oliver Stone, scenaristul filmului.

Gekko se vede nevoit astfel să îşi găsească un partener tânăr,care să îl introducă în tainele celor mai noi secrete ale WallStreet-ului. Shia LaBeouf va juca rolul tânărului trader care vadeveni apropiatul partener al lui Gekko, cândva un nume mare înlumea financiară, acum căzut în dizgraţie.

Cei doi vor avea o misiune dublă: să alerteze lumea financiarăde pericolul unui colaps economic şi financiar mondial şi sădescopere vinovatul pentru moartea mentorului tânărului trader.

Filmul copiază peisajul economic mondial şi prezintă o economieglobală aflată în pragul colapsului, cu puţin timp înainte de crizafinanciară ce a izbucnit în 2007-2008.

Un alt film recent ce aduce în prim-plan probleme actuale estedocumentarul lui Michael Moore Capitalism: A Love Story. Acestaprezintă impactul pe care poziţia de forţă a corporaţiilor îl areasupra vieţii de zi cu zi a unui american de rând. Filmul a fostlansat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut şi a obţinut înStatele Unite încasări de peste 14 milioane de dolari.

Un alt film din această "secţiune" este Inside Job, alproducătorului Chris Ferguson. Acest documentar, narat de actorulMatt Damon, a adunat o serie de interviuri cu unii dintre cei maiimportanţi oameni financiari şi academicieni, printre careinvestitorul american de origine maghiară George Soros, profesorulde economie care a prezis criza, Nouriel Roubini şi politicianulBarney Frank, pe tema crizei de pe piaţa creditelor. Rezultatul nuva fi unul uşor de digerat pentru Wall Street.

Documentare în număr mare

Un alt documentar este Client 9. Acesta povesteşte despreascensiunea şi declinul lui Eliot Spitzer, cândva unul dintre ceimai influenţi oameni de pe Wall Street. Filmul va expune o serie demanevre practicate de finanţiştii din poziţii înalte şi va facelumină în cazul scandalului în care a fost implicat fostulguvernator de New York. Spitzer a fost acuzat în 2008 că a deţinutun site ce oferea servicii sexuale.

Lista peliculelor nu se încheie însă aici. Filmul Company Men,care are în centrul său problema şomajului, îl aduce în rolprincipal pe Ben Affleck, o victimă a concedierilor în masăpracticate de şefi duri şi fără suflet.

Deşi toate aceste filme pun într-o lumină proastă lumeafinanciară şi economică, Scott Talbott, purtătorul de cuvânt al USFinancial Services Roundtable, afirmă că orice ajută la dezlegareamisterelor sectorului financiar are un aspect pozitiv.

"Este benefic pentru America să înţeleagă mecanismele defuncţionare ale Wall Street-ului şi economiei. Orice film care esterealizat bine poate clarifica pentru public ceea ce se întâmplă înspatele acestei industrii".

Există însă voci care pun la îndoială calităţile acestorproducători de filme, printre care şi Oliver Stone. ProducătorulWall Street a declarat într-un interviu acordat cotidianuluiamerican The New York Times că finanţiştii, la fel ca toţi oamenii,"sunt un mix de bun şi rău".

"Este uşor să simplificăm lucrurile şi să spunem că WallStreet-ul e malefic", a explicat Stone. După o scurtă pauză aadăugat. "Poate, Goldman Sachs este personajul negativ".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO