Business Internaţional

Inflaţia din SUA îi surprinde pe economişti: În luna decembrie inflaţia a crescut cu 0,3% încheind anul la nivelul de 3,4%

Inflaţia din SUA îi surprinde pe economişti: În luna...

Autor: Valeriu Dănilă

11.01.2024, 16:11 1195

Indicele preţurilor de consum a crescut 0,3% în luna decembrie, faţă de estimările de 0,2 ale analiştilor, scrie CNBC. Vestea vine în timp ce economiştii prognozau scăderea presiunilor inflaţioniste.

Pentru o perioadă de 12 luni, indicele preţurilor de consum a închis anul 2023 la nivelul de 3,4%.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele de bază al preţurilor de consum a crescut cu 0,3% în decembrie şi cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comparativ cu valorile prognozate de 0,3% respectiv 3,8%.

Mare parte a creşterii preţurilor are de a face cu majorarea costurilor pentru locuinţe. În această categorie preţurile au crescut cu 0,5% în luna decembrie.

Preţurile la alimente au crescut cu 0,2% în decembrie, acelaşi ritm ca în noiembrie, în timp ce energia a înregistrat un avans cu 0,4% după o scădere de 2,3 în noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO