Business Internaţional

Japonia, povestea decăderii unei economii. Se poate repeta scenariul şi în Occident?

 Japonia, povestea decăderii unei economii. Se poate repeta scenariul şi în Occident?
21.10.2010, 23:57 35

Masato Y. este unul dintre japonezii de clasă medie care în urmăcu douăzeci de ani stârneau invidia celor din jur. Deţinea o micăafacere, cumpărase un apartament în valoare de 500.000 de dolari(355.000 de euro), îşi petrecea vacanţele în Hawaii şi conduceaultimul model de Mercedes, scrie The New York Times.
Treptat însă, şi-a redus numărul vacanţelor, după care a renunţatla ele cu totul; şi-a vândut maşina pentru o alta mai ieftină, deproducţie japoneză; iar anul trecut şi-a vândut apartamentul pe unsfert din preţul cu care îl achiziţionase, cu toate că încă mai arede plătit la ipoteca contractată acum 17 ani. "Japonia era atât destră­lucitoare odată. Acum însă toţi trebuie să trăiască subjugaţiîn întuneric", a spus Masato, cu rugămintea de a nu i se dezvăluiîntregul nume pentru că nu îşi poate achita ipoteca în valoare de110.000 de dolari (78.000 de euro). Are dreptate: Japonia era,într-adevăr, strălucitoare până să fie afectată de criză.

S-a întors roata
Puţine ţări au avut în istoria recentă o schimbare atât de bruscă aeconomiei precum Japonia. Povestea de succes datorită speculaţiilorla bursă şi celor imobiliare din anii '80 s-a sfârşit la începutuldeceniului următor, atunci când bubble-urile au început să sespargă. De atunci, nici cheltuielile guvernamentale enorme şi nicidobânzile mici nu au putut readuce Japonia pe linia de plutire. Deaproape o generaţie, ţara a fost prinsă într-un proces de creştereanemică a economiei şi o spirală a scăderii de preţuri " deflaţie-, care a transformat-o dintr-un monstru economic într-o umbră auneia dintre cele mai competitive economii.
Acum, când Statele Unite şi alte ţări vestice se chinuie să îşirevină din criza imobiliară şi din cea a datoriilor, tot mai mulţieconomişti indică repetarea sce­nariului japonez, în ciudaeforturilor făcute de băncile centrale precum cea a SUA carepompează bani în economii pentru a le redresa.
Există temerea că Statele Unite vor cădea în capcana"japonificării" - situaţia în care populaţia refuză să mai consume,marile corporaţii sistează investiţiile, iar băncile nu mai trimitbani în economie. Această temere este amplificată de presiuneapolitică pentru reducerea deficitelor bugetare şi a cheltuielilorpublice, spun unii analişti care explică situaţia prin naştereaunui cerc vicios în care preţurile scad, oferta locurilor de muncăeste pe zi ce trece tot mai slabă, consumul îşi pierde considerabildin avânt, iar companiile taie cheltuielile şi renunţă la planurilede extindere.

Se repetă sau nu scenariul?
"Dar noi nu suntem Japonia", ripos­tează Robert Hall, profesor deeconomie la Stanford. "În America ceea ce trebuie să facem este săgăsim modalităţi prin care oamenii să fie convinşi din nou săconsume şi să investească", a mai spus Hall. Economistul este însăcontrazis. "SUA, Marea Britanie, Spania şi Irlanda vor ajunge sătrăiască ceea ce a trăit Japonia în urmă cu mai bine de zece ani",este de părere Richard Koo, economist-şef la banca de investiţiiNomura, care a publicat recent o carte despre lecţiile care trebuieînvăţate de la Japonia. "Milioane de oameni şi companii văd cum lise înrăutăţeşte situaţia financiară şi folosesc panicaţi baniigheaţă pentru a-şi achita datoriile, în loc să împrumute şi săcheltuiască pentru consum", a adăugat el.
Diminuarea aspiraţiilor înalte ale Ja­poniei poate fi sesizată la oscurtă plimbare pe străzile din Tokio, unde "microcasele" audevenit populare în rândul tinerilor care
nu-şi mai permit nici măcar să locuiască cu părinţii lor, fără sămai încapă vorba de securitatea locului de muncă pentrucontractarea unui credit imobiliar. Aceste case cu alura unor cutiide chibrituri sunt construite pe fâşii de pământ care abia oferăloc de parcare pentru un vehicul cât mai mic, dormitoare cât odebara, băi cât o valiză şi bucătării minuscule, toate dând maicurând impresia unui submarin. "Aceasta este modalitatea cea maiuşoară de a deţine o locuinţă în condiţii de viitor incert", a spusKimiyo Kondo, manager general la compania Zaus din Tokio care seocupă cu construirea "microcaselor".
Pentru mulţi japonezi sub 40 de ani este dificil de înţelesschimbarea bruscă a condiţiilor de viaţă după ce Japonia era pecale să monopolizeze majoritatea indus­triilor americane (de lacele auto la cele de calculatoare), yenul japonez atinsese valoriinimaginabile, iar companiile japoneze dominau întregi industriicâştigând "trofee" precum studiouri de film americane (UniversalStudios şi Columbia Pictures), cluburi de golf (Pebble Beach) şiembleme imobiliare (Rockefeller Center).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO