Business Internaţional

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Problemele bancilor sunt mai mari acum

14.09.2009, 17:30 31

Statele Unite au esuat in a rezolva problemele sistemului bancardupa ce acesta a fost zguduit din temelii de criza creditelor si defalimentul bancii de investitii Lehman Brothers, a declarat JosephStiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, scrieBloomberg.

"Atat in Statele Unite, cat si in alte state, bancile asa-numite«prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca» au devenit inprezent si mai mari", a avertizat Stiglitz. "Problemele sunt maigrave decat erau in 2007, inainte de criza."

Viziunea lui Stiglitz este impartasita si de fostul presedinteal bancii centrale americane, Paul Volcker, care l-a sfatuit pepresedintele american Barack Obama sa reduca dimensiunile bancilor,dar si de guvernatorul bancii centrale a Israelului, StanleyFischer, care a subliniat luna trecuta ca guvernele ar trebui sadescurajeze expansiunea "excesiva" a institutiilor financiare.

La un an dupa ce falimentul Lehman Brothers a fortat Trezoreriaamericana sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru a aduce laechilibru sistemul financiar, activele Bank of America s-aumultiplicat, in timp ce activele Citigroup au ramas intacte.

In Marea Britanie, grupul bancar Lloyds, controlat in proportiede 43% de guvernul de la Londra, a preluat operatiunile banciiHBOS, in timp ce creditorul francez BNP Paribas a ajuns sa detinaactivele bancare din Belgia si Luxemburg care au apartinut grupuluiFortis.

Ca o confirmare a criticilor laureatului premiului Nobel,administratia prezidentiala din Statele Unite incearca si acum,dupa un an, sa gaseasca o solutie pentru reechilibrarea sectoruluibancar.

Presedintele Barack Obama era asteptat sa sustina ieri undiscurs prin care sa solicite Congresului reformarea sistemului dereglementari. Totodata, Obama va prezenta argumente in aparareapoliticilor economice promovate de administratia sa.

Presedintele Statelor Unite se va concentra asupra "necesitatiide a trece la urmatorul pachet de masuri" din reforma sistemului dereglementari, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, RobertGibbs.

Oficialii americani au anuntat ca pachetul guvernamental aprobatla inceputul anului, in valoare de 787 de miliarde de dolari, acreat circa 1,1 milioane de noi locuri de munca si a stimulatactivitatea economica.

Totusi, o parte din sondajele de opinie arata ca majoritateaamericanilor sunt de parere ca ajutorul guvernamental nu a avutniciun impact asupra economiei reale.

Economistii preconizeaza ca Statele Unite vor reveni la crestereeconomica in trimestrul al treilea al lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO