Business Internaţional

Lumea trebuie să împrumute 100.000 mld. $

Autor: Gabriel Razi

19.01.2011, 23:50 22

Valoarea totală a creditelor acordate la nivel mondial trebuiesă se dubleze în următorii zece ani pentru a susţine creştereaestimată a economiei mondiale, conform unui raport al ForumuluiEconomic Mondial (WEF), scrie Bloomberg.

Stocul de credite trebuie să crească în următorul deceniu cu100.000 de miliarde de dolari, de la 109.000 mld. dolari înprezent. Totuşi, cererea tot mai mare pentru credite va fi greu desatisfăcut ca urmare a "protecţionismului financiar", însă dublareanivelului actual de credite ar putea fi atinsă fără a majora risculdeclanşării unei noi crize în economia mondială.

Stocul de credite la nivel mondial s-a dublat în ultimii zeceani, urcând de la 57.000 de miliarde de dolari în anul 2000 până lapeste 100.000 de miliarde de dolari în 2009. Stocul de credite lanivel mondial a crescut în ultimul deceniu cu o medie anuală de7,5%.

Autorii studiului atrag atenţia că autorităţile trebuie să ia înconsiderare "punctele fierbinţi", adică pieţele unde creditele audevenit nesustenabile, în condiţiile în care economia mondială seaflă în convalescenţă după catastrofa financiară din 2008, cauzatăde "eşecul sistemului financiar în detectarea şi restrângerea"acestor datorii nesustenabile.

"Cantitatea creditelor a crescut rapid până la exces, aducândsistemul financiar pe marginea prăpastiei. Totuşi, creditelereprezintă fluidul vital ce irigă economia, aceasta având nevoie deo cantitate tot mai mare de credite pentru a accelera ieşirea dinrecesiune şi pentru a permite pieţelor emergente să îşi atingăpotenţialul", precizează raportul WEF, publicat în colaborare cufirma de consultanţă McKinsey.

Pentru a acoperi cererea de credite, Asia ar putea fi nevoită săgăsească 40.000 mld. dolari, băncile din UE 2.000 mld. dolari, iarStatele Unite încă 3.800 mld. dolari.

"Liderii din sectorul public şi privat trebuie să ia măsuridecisive pentru a evita formarea de puncte fierbinţi şi reci alecreditării, în contextul satisfacerii cererii suplimentare de100.000 de miliarde de dolari necesare pentru susţinerea creşteriieconomice din următorii zece ani", a spus GianCarlo Bruno, directorresponsabil de sectorul financiar în cadrul WEF.

Acest raport vine în contextul în care autorităţile din întreagalume înăspresc legislaţia privind sectorul bancar pentru a evitaapariţia unei crize precum cea izbucnită în 2008 şi pentru a nu maifi nevoite pe viitor să naţionalizeze bănci sau să folosească zecide miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a ţine înviaţă bănci "prea mari pentru a fi lăsate să cadă".

De asemenea, multe ţări introduc taxe bancare fie pentru aacoperi cheltuielile implicate de salvarea băncilor, fie pentru acrea fonduri la care să apeleze dacă vor mai exista astfel decrize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO