Business Internaţional

Miliardarul Buffett isi cauta un succesor mai tanar

05.03.2007, 18:15 13

Se cauta: director tanar, promitator, care sa preia portofoliul de investitii al unuia dintre cei mai de succes investitori din lume.
Warren Buffett, presedintele holdingului financiar Berkshire Hathaway, a dezvaluit in scrisoarea sa anuala adresata actionarilor ca se afla in cautarea unui nou candidat care sa preia pozitia de director de investitii dupa retragerea sa, relateaza International Herald Tribune. Candidatul anterior este pur si simplu prea in varsta, scrie Buffett.
Buffett declara ca prefera sa lase aceasta pozitie cuiva care sa o ocupe pentru un timp mai indelungat.
Louis Simpson, directorul executiv in varsta de 70 de ani al Geico - compania de asigurari aflata in portofoliul Berkshire, fusese initial desemnat pentru a se ocupa de investitii.
"Daca as deceda in curand, el ar fi succesorul potrivit pentru o scurta perioada", scrie Buffett, referindu-se la Simpson. "Pe termen lung insa, avem nevoie de o alta solutie".
Buffett nu a oferit insa niciun indiciu ca ar fi obosit sa lucreze in cadrul Berkshire. "La 76 de ani, ma simt extraordinar si se pare ca starea mea de sanatate este excelenta".
Ca si in trecut, Buffett s-a folosit de scrisoare pentru a lansa unul din apelurile sale favorite, la mentinerea sub control a pachetelor de plati exagerate acordate directorilor executivi. El a cerut actionarilor institutionali ai companiilor sa "solicite o reanalizare a intregului sistem".
In acelasi timp, Berkshire si-a facut publice participatiile importante detinute in cadrul ConocoPhilips (17,9 milioane de actiuni) si Johnson & Johnson (21,3 milioane de actiuni), compania anuntand ca si-a majorat participatiile in aproape toate celelalte companii in care detine un pachet semnificativ de actiuni, cum ar fi Moody's, Wells Fargo, Procter & Gamble si American Express. Participatiile detinute in cadrul The Washington Post si Wall-Mart au ramas neschimbate din 2005.
Berkshire mai detine 4%, sau 3,49 milioane de actiuni, in cadrul companiei Posco din Coreea de Sud, al treilea mare producator de otel din lume la sfarsitul anului 2006.
In cadrul scrisorii nu au fost incluse numele a doua companii in cadrul carora Berkshire achizitioneaza in prezent actiuni. Participatiile in cadrul acestora au atins deja o valoare de piata de 1,9 miliarde de dolari, a declarat Buffett. "As putea, bineinteles, sa va dezvalui numele companiilor. Dar apoi va trebui sa va ucid", a glumit Buffett.
Afacerile detinute de Buffett in cadrul sectorului de reasigurari s-au redresat anul trecut, dupa ce au fost afectate de sezonul de catastrofe naturale din 2005, scrie Financial Times.
Buffett a anuntat ca "marea majoritate" a celor 73 de businessuri pe care le detine "au inregistrat rezultate remarcabile".
Diviziile de asigurari ale vehiculului sau de investitii Berkshire Hathaway au inregistrat un profit de 3,8 miliarde de dolari, in crestere de la 53 milioane de dolari in 2005. Profitul a inclus o contributie neta in valoare de 526 milioane de dolari din partea companiei de reasigurare General Re.
Si companiile de utilitati din cadrul Berkshire au avut rezultate solide. MidAmerican Energy Holdings, in cadrul careia Berkshire detine un pachet de 86,6%, a inregistrat castiguri nete de 916 milioane de dolari, in crestere de la 563 milioane de dolari in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO