Business Internaţional

Milionarul de la Candy Crush – de la vânzător de podele care s-a lăsat de şcoală la 16 ani la unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie

Milionarul de la Candy Crush – de la vânzător de...

Autor: Octavian Calei

15.03.2014, 14:04 2659

Un fost vânzător de podele care a renunţat la şcoală de la vârsta de 16 ani va deveni unul dintre cei mai bogaţi britanici odată cu încasarea a peste jumătate de miliard de euro în urma listării companiei care a inventat jocul Candy Crush, scrie Daily Mail.

Mel Morris, fost director al clubului de fotbal Derby County, deţine 12% din acţiunile King Digital Entertainment – producătorul renumitului joc cu bomboane colorate.

Cei 621 de milioane de euro pe care îi va încasa Morris în urma listării companiei îl vor plasa în topul celor mai bogaţi englezi, alături de autoarea Harry Potter, JK Rowling şi antreprenorul Peter Jones.

Morris a fondat site-ul de întâlniri uDate în 1998 care a fost vândut pentru 119 milioane de euro în 2003, aducându-i un câştig de 24 de milioane de euro, sumă pe care mai târziu avea s-o investească în King Digital.

Tată a doi copii, 58 de ani, Mel s-a născut în Littleover, Derbyshire, a renunţat la şcoală ca să fondeze o firmă de podele precum şi o companie imobiliară în Spania. La vârsta de 20 de ani Morris era consultant managerial.

La 3 ani după vânzarea de succes a site-ului uDate, el a devenit partener într-un consorţiu care a preluat echipa de fotbal Derby County.

În 2010, Morris a mai încasat peste 11 milioane de euro în urma vânzării companiei Prevx care producea o soluţie anti-virus, către gigantul american Webroot.

Situaţia acţionariatului companiei King a fost dezvăluită luna trecută, în urma depunerii actelor pentru listarea la bursă, arătând că Mel Morris este unul dintre cei mai importanţi investitori.

78% din veniturile King Digital sunt aduse de Candy Crush, cea mai descărcată aplicaţie pe mobil de anul trecut. Compania estimează că va avea o valoare de 5,3 miliarde de euro la momentul intrării pe bursa Nasdaq luna aceasta.

Candy Crush s-a lansat în aprilie 2012 pe Facebook, iar apoi în noiembrie şi decembrie pe dispozitive Apple, respectiv Android. Jocul a devenit anul trecut aplicaţia cu cea mai mare creştere a veniturilor, fiind descărcat de peste 500 de milioane de ori. Jocul de bază este gratuit, însă utilizatorii trebuie să plătească pentru vieţi extra sau alte oferte.

Antreprenorul italia Riccardo Zacconi, 47 ani, care a condus King Digital din momentul înfiinţării în 2003, va avea o cotă de 9,5% din acţiuni după oferta publică iniţială.

Zacconi este co-fondatorul companiei, alături de Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren şi Patrik Stymne. CEO-ul King, companie lansată iniţial cu scopul de a crea jocuri pentru Yahoo, a lucrat şi la uDate, înainte să fie vândut în 2003.

Conform analizelor companiei, acţiunile vor avea un preţ de 21-24 de dolari la listare, puţin mai mult peste Hasbro, inventatorul jocurilor Monopoly, Scrabble şi Nerf.

Veniturile King au crescut la 431 de milioane de euro în ultimul trimestru al anului 2013 de la 15,5 milioane de euro în primul trimestru din 2012. Dintre cele 180 de jocuri produse de companie pentru telefoane mobile sau Facebook, Candy Crush a adus cea mai mare parte a veniturilor.

Compania are peste 650 de angajaţi şi se concentrează mai mult pe lansarea de jocuri pentru mobile, o piaţă care va creşte cu 12 miliarde de euro anul acesta de la numai 4,7 miliarde euro în 2010, potrivit estimărilor analiştilor.

Listarea King Digital este programată pentru data de 25 martie, urmând ca din ziua următoare să fie tranzacţionată sub simbolul „KING”.

Din cele 22,2 milioane de acţiuni ale ofertei publice iniţiale, compania va vinde 15,5 milioane, în timp ce acţionarii vor participa cu 6,7 milioane de titluri.

Spre deosebire de alte companii tech listate recent, King este pe profit, nu are datorii şi generează cash flow pozitiv din operaţiuni în ultimii 9 ani.

În 2011, King a deschis sediul din Bucureşti cu doar trei oameni, iar în prezent are 71 de angajaţi. Până la finalul acestui an, compania are în plan recrutarea a încă 30- 50 de oameni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO