Business Internaţional

Modelul economic al ţărilor est-europene este în pericol din cauza salariilor în creştere

Modelul economic al ţărilor est-europene este în...

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2017, 00:04 612
Europa Centrală şi de Est este de mult considerată un centru de pro­duc­ţie relativ ieftin pentru produse sofis­ti­cate ca autovehicule şi electronice com­pa­rativ cu Vestul. Această percepţie s-ar putea schimba însă acum din cauza ac­celerării creşterii sala­riilor, scrie Bloomberg.

Salariile medii no­mi­nale au avan­sat cu 10,7% în Un­ga­ria în fe­bruarie faţă de ace­eaşi lună a anu­lui trecut, cea mai puter­ni­că creş­te­re din no­uă ani. Anun­ţul pri­vi­tor la salariile din Ungaria a venit în urma unei surprin­ză­toare creş­teri cu 5,2% a salariilor polo­neze ra­portată cu un an în urmă şi reflectă ten­dinţe recente la nivelul întregii regiuni.

Deşi ţările foste comuniste mem­bre ale Uniunii Europene cresc mai rapid decât economiile din zona euro, iar şo­ma­jul din multe ţări s-a apropiat de mi­nime record, salariile nu au ţinut rit­mul ani la rând. Acum însă cererile în creş­te­re pentru plăţi mai mari riscă să ero­deze modelul de creştere bazat pe forţă de muncă ieftină al regiunii, model care a contribuit la atragerea de capital străin.

„Creşterea salariilor din regiune a început să se accelereze, alimentată de o combinaţie de defi­cite de forţă de mun­că şi politici gu­ver­namentale“, no­tea­ză William Jack­son, econo­mist la Capital Eco­no­mics. „Proble­ma este că ritmul de creş­tere al sa­la­riilor reale îl de­pă­şeşte pe cel al pro­duc­tivităţii. Rezul­ta­tul este că salariile mai mari vor începe să ero­deze marjele de profit ale firmelor“.

De asemenea, guvernele din regiu­ne susţin cererile pentru salarii mai mari, adesea luând în vizor multi­na­ţionalele.

Premierul ceh Bohuslav So­bot­ka a făcut din forţa de muncă ieftină una din temele principale din campania social democraţilor săi înainte de alegerile din octombrie. Premierul slovac, Robert Fico, a întrebat recent de ce un muncitor dintr-o fabrică Volkswagen dintr-o ţară fost comunistă câtşigă numai o treime din ceea ce câştigă un angajat german pentru aceeaşi muncă depusă.

Poate că majorarea salariilor nu este o ameninţare iminentă pentru competitivitatea regiunii, însă tendinţa poate avea efecte negative alimentând inflaţia, arată Jackson de la Capital Economics.

„Regiunea încă pare competitivă. Dar dacă lucrurile continuă pe această direcţie ar putea duce la o amplificare a dezechilibrelor şi poate mai departe la o ajustare monetară“, adaugă acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO