Business Internaţional

Neamţul Schaeuble vs grecul Varoufakis: „Am căzut de acord că nu suntem de acord“ – „Ba nici atât“

Wolfgang Schaeuble

Wolfgang Schaeuble

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2015, 00:03 1839
După ce Banca Centrală Europeană a blocat fără avertisment unul din canalele de finanţare ale băncilor elene, producând măcel pe bursa de la Atena, a venit rândul Berlinului să reteze elanul ministrului grec de finanţe Yanis Varoufakis, pornit într-o „ofensivă a şarmului” prin Europa.

Prima întâlnire dintre Varoufakis şi omologul german Wolfgang Schaeuble a scos în evidenţă opoziţia totală dintre cele două tabere în ceea ce priveşte slăbirea austerităţii şi a presiunii datoriilor în care este prinsă economia elenă. Schaeuble a explicat presei că el şi Varoufakis „au căzut de acord că nu sunt de accord” în privinţa paşilor pe care Grecia trebuie să-i facă. Răspunsul ministrului grec a fost prompt: „Din punctul meu de vedere nici măcar nu am căzut de accord că nu suntem de acord”, scrie Bloomberg.

Discursul lui Varoufakis a fost plin de culoare. „Germania trebuie şi poate fi mândră că nazismul a fost eradicat aici, dar este una dintre cele mai crude ironii ale istoriei faptul că nazismul îşi iţeşte capul în Grecia, o ţară care s-a luptat atât de dârz cu această boală. Europa nu trebuie să mai lase niciodată ca o depresiune economică cum a fost cea din anii 1930 să dividă mândrele naţiuni europene”, a spus grecul.

Schaeuble în schimb a fost tranşant. El a cerut Greciei să-şi respecte angajamentele deja asumate, iar nerespectarea acestora este o problemă care vine din Grecia, nu din Germania. El a avertizat că Atena are nevoie ca de aer să lupte cu corupţia şi cu evaziunea fiscală. De asemenea, ministrul german a atenţionat că Grecia are în faţă un viitor incert fără un program de bailout, ceea ce sugerează că nu sprijină ideea Atenei de a primi un împrumut pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO