Business Internaţional

Neelie Kroes isi exercita dreptul de veto

13.12.2004, 00:00 12

Noul comisar european pe probleme de competitie, Neelie Kroes, si-a exercitat pentru prima oara dreptul de veto, dovedind ca nu va fi blanda in relatiile cu oamenii de afaceri, relateaza Financial Times. Kroes a blocat o preluare a Gas de Portugal de catre Energias de Portugal si Eni, compania italiana de energie, pretinzand ca afacerea ar duce la "un cvasi monopol, ceea ce ar reprezenta un pacat conform dictionarului nostru de competitie".


Ea a declarat ca veto-ul din afacerea portugheza si decizia luata joi de a pretinde taxe de 66 milioane de euro pentru trei companii chimice care doresc sa opereze un cartel de vitamine, ar trebui sa inlature grijile legate de faptul ca ea ar incalca regulile europene antitrust.


Numirea fostului ministru al transporturilor din Olanda i-a ingrijorat pe multi, din cauza legaturilor sale cu mediul de afaceri , care ar fi putut sa ii influenteze deciziile. Kroes a declarat ca este constienta ca "anumiti oameni s-au indoit ca cineva atat de pasionat de afaceri ca mine ar putea fi impartial cand vine vorba de fair play. Am promis ca voi fluiera atunci cand va fi nevoie, iar acum am dovedit ca voi pune toate aceste lucruri in practica. In urmatorii cinci ani nu voi fi prea blanda".


Kroes a mostenit dosarul portughez de la predecesorul sau, Mario Monti, dar a sperat ca se poate ajunge la un compromis. Ea s-a aratat mahnita de faptul ca aceste companii nu si-au revizuit propunerea suficient pentru a nu incalca legile antitrust ale Uniunii Europene. Companiile portugheze pot face apel impotriva acestei decizii, iar ministrul portughez al economiei a declarat ca va sustine o asemenea miscare.


Comisia a suferit recent o serie de infrangeri in cazuri similare, dar Kroes a insistat ca decizia de veto a fost "bazata absolut pe o investigare atenta si o analiza in profunzime a cazului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO