Business Internaţional

Nemţii îşi pierd încrederea în bănci şi îşi ţin banii acasă, în seifuri

Nemţii îşi pierd încrederea în bănci şi îşi ţin...

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2016, 00:05 2198

Dobânzile scăzute şi perspectiva taxării de către bănci a depozitelor impulsionează vânzările de seifuri în Germania, scrie Wall Street Journal.

Nemţii renunţă la siguranţa băncilor pentru ceea ce unii consideră un loc chiar mai sigur în care să-ţi păstrezi banii: seifurile.

Ani la rând, nemţii şi-au depus banii în conturi de economii în pofida dobânzilor în scădere puternică. Aceştia considerau conturile ca fiind sigure şi puteau avea acces uşor la bani. Însă în ultimul timp mulţi şi-au pierdut încrederea în bănci.

Intrarea dobânzilor în teritoriu negativ accelerează acum cererea de seifuri.

Burg-Waechter, cel mai mare producător german de seifuri, a înregistrat o creş­te­re cu 25% a vânzărilor pentru locuinţe în primul semestru al acestui an, potrivit directorului de vânzări al companiei, Dietmar Schake.

„Producătorii de seifuri operează la limită“, spune Thies Hartmann, director al Hamburger Stahltresor, un retailer de seifuri din Hamburg. Vânzările firmei sale au crescut cu 25% din 2014. Potrivit acestuia, livrările înregistrează întârzieri şi de aceea unii producători de seifuri lucrează în trei schimburi.

Nemţii arată cu degetul spre Banca Centrală Europeană, care din 2014 încearcă să reaprindă inflaţia din zona euro împingând dobânzile sub zero. Deponenţii au acum în faţă perspectiva de a plăti comisioane pentru depozite.

Cel mai recent semn că o astfel de posibilitate se materializează vine din partea unei mici bănci din Gmund. Începând cu 1 septembrie, banca, Raiffeisenbank Gmund, va percepe clienţilor o dobândă de 0,4% pentru depozitele care depăşesc 100.000 de euro. Sunt afectaţi aproximativ 140 de clienţi cu de­pozite totale de 40 mili­oa­ne de euro, spune Josef Paul, membru al boardului băncii.

Într-o ţară în care puţini oameni cumpără acţiuni, posibilitatea de a fi nevoit să plăteşti comisioane la depo­zite a întors lumea deponen­ţilor, şi a băncilor lor de economii, pe dos.

Să plăteşti pentru a putea să economiseşti este „absurd“, spune Marlene Marek, în vârstă de 58 de ani, proprietara unui bistro în Frankfurt. „Mai degrabă îmi retrag banii şi-i ţin acasă, sau într-un seif la bancă.“

Chiar şi băncile şi alte instituţii financiare urmează o tendinţă similară. Gigantul de reasigurări Munich Re anunţa la începutul anului că va depozita peste 20 milioane de euro într-un seif, împreună cu lingourile de aur.

Nemţii se concentrează în special pe seifuri pentru că preferă cash-ul plasticului.

Aproximativ 80% din tranzacţiile de retail din Germania se realizează cu cash, aproape dublul ratei de 46% înregistrată în SUA, potrivit unui raport al Bundesbank. Germanii ţin de asemenea mai mult cash în portofele şi merg la ATM-uri mai des, retrăgând în medie 256 de dolari odată. Americanii retrag în medie 103 dolari.

Dragostea Germaniei pentru cash este generată în mare parte de anonimitate. Mulţi nemţi sunt îngroziţi de propunerile de interzicere a tranzacţiilor cu cash ce depăşesc 5.000 de euro. Mulţi cred că planul BCE de retragere treptată a bancnotei de 500 de euro reprezintă doar începutul renunţării la numerar.

Dagmar Metzger, un antreprenor de 53 de ani din Munchen, este membru al unui grup de activişti care cere ca existanţa cash-ului să fie garantată în constituţia Germaniei.

„Nu vreau să fiu complet transparent. Nu vreau ca toată lumea să ştie ce cumpă de la magazin: ciocolată, căpşuni sau mango“, spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO