Business Internaţional

Nevroza "touchscreen": Cum se faultează la tribunal marii producători de smartphone-uri în încercarea de a prinde o felie cât mai mare din piaţă

Nevroza "touchscreen": Cum se faultează la tribunal marii producători de smartphone-uri în încercarea de a prinde o felie cât mai mare din piaţă

Autor: Radu Racu

07.10.2010, 17:49 49

Pe o piaţă a smartphone-urilor în care toatălumea încearcă să copieze succesul iPhone, lupta dintre mariiproducători nu se duce doar în magazine, ci şi la tribunal. Cel mairecent caz vine de la Motorola, care a dat în judecatăApple joi pentru încălcarea a 18 brevete deinvenţie folosite la dispozitivele sale, iPhone,iPad şi iPod touch. Vinerea trecută, Motorola a fost acţionată îninstanţă de Microsoft, pentru o acuzaţie similară. În aceeaşistrâmtoare juridică se află şi Google, Nokia, HTC şi Oracle,conform Financial Times.

Producătorii de telefoane inteligente(smartphone) au caracterizat aceste procese ca"inevitabile" într-o industrie cu un ritm fabulos de dezvoltare.Anul trecut au fost vândute circa 172 de milioane de exemplare lanivel mondial, conform firmei de cercetare a pieţei, Gartner.

Unii analişti sunt de părere însă că aceste procese reprezintămanevre juridice prin care fiecare parte încearcă să pună beţe-nroate concurenţei. Directorul unei companii din industrie adeclarat sub protecţia anonimatului că aceste acţiuni în justiţiear putea încetini progresele din industria smartphone-urilor.

Acţiunea juridică a celor de la Motorola vizează anumitecomponente importate folosite la produsele best-seller ale Apple.Plîngerea a fost adresată Oficiului de comerţ, în încercarea de aîmpiedica Apple să mai importe acele produse.

În alt context Apple şi Nokia s-au acţionat reciproc în judecatăpentru furt de tehnologie. Apple face parte şi dintr-o acţiunejuridică mai amplă în care este implicat software-ul Android,dezvoltat de Google, şi producătorul de smartphone-uri HTC.caruselul juridic este completat de Oracle, care a dat în judecatăGoogle pentru folosirea ilegală a tehnologiei Java, în sistemulAndroid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO