Business Internaţional

Noua obsesie a ungurilor: sunt ajunşi din urmă de bulgari la dezvoltare economică

Noua obsesie a ungurilor: sunt ajunşi din urmă de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.03.2024, 21:03 2154

Când Fidesz a început să gu­verneze în 2010, Ungaria era cu 46% mai dezvoltată decât Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Acum, ţara balcanică a recuperat cel puţin jumătate, iar după unele estimări două treimi, din diferenţă.

În 2023, economia maghiară s-a contractat, în timp ce PIB-ul bulgar a continuat să crească. Deşi miniştrii Fidesz promit de ani întregi că Ungaria va prinde din urmă Austria la capitolul dezvoltare, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, scrie Daily News Hungary.

De fapt, în multe privinţe, no­tează 24.hu, Ungaria nu mai concu­rează cu Austria, una dintre cele mai bogate ţări din Europa, ci cu cel mai sărac stat membru al UE, Bulgaria, pentru a evita ultimul loc.

Bulgaria a reuşit să-şi îmbunătă­ţească situaţia economică în pofida instabilităţii politice.

Bulgaria se află într-o criză gu­ver­na­­mentală aproape continuă de ani de zile, soarta actualului cabinet fiind de asemenea incertă. Dar chiar şi acest stat îşi reduce constant deza­vantajul faţă de Ungaria.

„Bulgaria merge mai bine din moment ce nu are un guvern stabil“, susţine Peter Krasztev, profesor la Universitatea de Economie din Budapesta. Motivul pentru aceasta este că, din cauza haosului politic, gu­vernele bulgare care se schimbă frec­vent „nu au timp“ să dezintegreze eco­nomia bulgară la fel ca în Ungaria, care are un guvern stabil.

Forţele politice bulgare au fost capabile de asemenea să se unească în jurul angajamentului lor faţă de Europa, ceea ce a ajutat ţara să avan­seze. În prim-plan au ieşit acei poli­ti­cieni capabili să creeze legile nece­sare pentru dezvoltare economică.

Cabinetele bulgare nu intervin în economie la fel ca cele maghiare, nu iau măsuri directe, ci sprijină indirect şi ajută actorii economici, a adăugat profesorul universitar. „Deşi din ex­te­rior pare haos, ei au reuşit să imple­menteze schimbări structurale şi juri­dice care erau de mult aşteptate“.

Analiza, bazată pe date ale Băncii Mondiale şi Eurostat, arată de asemenea că deşi Ungaria este încă mai avansată decât Bulgaria, decala­jul este în scădere constantă. Avanta­jul Ungariei la capitolul PIB pe cap de locuitor era încă mare în 2010, însă acesta s-a redus semni­ficativ până în 2022.

Pe lângă disciplina sa fiscală şi ni­velurile scăzute ale datoriei, Bulgaria intenţionează de asemenea să adopte moneda euro, ceea ce i-ar putea întă­ri şi mai mult economia, scrie Daily News Hungary. Spre deosebire, în Ungaria deficitul bugetar şi nivelul mai ridicat al datoriei publice sunt motive de îngrijorare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO