Business Internaţional

Noul premier al Poloniei despre înarmarea Ucrainei: „Casa noastră şi copiii noştri sunt cele mai importante lucruri“

Ewa Kopacz, noul premier al Poloniei: “Polonia ar trebui să acţioneze ca o femeie cu mintea la cap – siguranţa noastră, patria noastră, casa noastră şi copiii noştri sunt cele mai importante lucruri.” AFP/Mediafax Foto

Ewa Kopacz, noul premier al Poloniei: “Polonia ar trebui să acţioneze ca o femeie cu mintea la cap – siguranţa noastră, patria noastră, casa noastră şi copiii noştri sunt cele mai importante lucruri.” AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2014, 00:04 1144

Polonia ar trebui să pună propria siguranţă mai presus de toate şi să ajute militar Ucraina doar ca parte a unui efort aliat mai cuprinzător, a afirmat noul premier al Poloniei Ewa Kopacz. Declaraţiile vin în contextul în care peşedintele ucrainean Petro Poroşenko, aflat într-o vizită în SUA, a cerut Washingtonului, fără succes, ajutor pentru înarmarea trupelor sale care se luptă cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei. „Cât despre întrebarea dacă ar trebui să trimitem arme în Ucraina: ştiţi bine, sunt femeie. Ştiu ce aş face dacă aş vedea pe cineva balansând o armă ascuţită sau ţinând o armă de foc: m-aş grăbi să-mi baricadez casa şi să-mi protejez copiii“, a spus Kopacz, citată de The Wall Street Journal.

Ea a explicat că Polonia va vorbi în acelaşi ton cu ceilalţi membri ai Uniunii Europene în privinţa implicării militare în Ucraina.

„Polonia ar trebui să acţioneze ca o femeie cu mintea la cap – siguranţa noastră, patria noastră, casa noastră şi copiii noştri sunt cele mai importante lucruri“, a spus premierul.

Cu ocazia vizitei lui Poroşenko, Casa Albă a anunţat un pachet de asistenţă de 46 de milioane de dolari pentru armata ucraineană care include armură de corp, căşti, vehicule şi ochelari cu vedere de noapte, scrie BBC.

„Am primit mai mult decât am cerut”, a spus preşedintele ucrainean. El a recunoscut ulterior că preşedintele SUA Barack Obama nu a acceptat să acorde Ucrainei statut de aliat special, prin care Ucraina ar fi putut obţine sprijin financiar mai mare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO