Business Internaţional

Nouriel Roubini: UE trebuie sa se trezeasca la realitate si sa restructureze datoriile Greciei

30.04.2010, 16:08 16

Europa trebuie sa renunte la a mai ajuta Grecia si trebuie sainteleaga ca este momentul sa opteze pentru restructurarea datorieiGreciei si pentru o scadere a dobanzilor, este de parere NourielRoubini, economistul care a prezis intrarea in recesiune aeconomiei SUA.

Intr-un editorial publicat vineri in Financial Times, Roubini siArnab Das, presedinte si resepectiv director pentru studii de piatain cadrul Roubini Global Economics, considera ca obligarea Grecieiin vederea reducerii radicale a cheltuielilor publice risca sa ducala o intrare in default imposibil de controlat.

"S-a pierdut prea mult timp pentru a nega evidenta dar daca setrece la adoptarea masurilor (stabilite cu UE si FMI - n.r.) s-arputea sa fie prea tarziu pentru evitarea iesirii de sub control",scriu cei doi.

Masurile propuse tin de o restructurare a datoriilor, un plan deajustare bugetara pentru tarile de la periferia zonei euro, unajutor mai important acordat de Uniunea Europeana si Fondul MonetarInternational, scaderi ale dobanzii, o stimulare a cererii inGermania si un efort concertat pentru corectarea slabiciunilorinstitutionale.

"BCE trebuie sa se pregateasca de refinantare pentru a evitaretragerile de bani de la bancile grecesti. Trebuie sa relaxezepolitica monetara pentru slabirea monedei europene, ceea ce vapermite restabilirea competitivitatii si impiedicarea deflatiei.Sunt necesare de asemenea facilitati pentru mentinerea lichiditatiipentru bancile expuse la tarile cu probleme".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO