Business Internaţional

Omul căruia măcelul de pe bursele greceşti i-a adus bani

Omul căruia măcelul de pe bursele greceşti i-a adus bani

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2015, 00:03 2517
Vasileios Antoniadis de la MetLife MFC a făcut profit pariind pe acţiuni greceşti chiar şi când bursa de la Atena era teatrul unui măcel nemaivăzut în acel stat falimentar. Toţi ceilalţi colegi ai săi au făcut pariuri ratate, scrie Bloomberg.

Strategia sa, aşa cum o explică managerul de fonduri, pare simplă. Antoniadis, în vârstă de 45 de ani, a evitat acţiunile băncilor şi companiile sensibile la variaţiile consumului, considerând că acestea vor fi cele mai lovite în criză, şi a pariat în schimb pe titluri pe care le considera subevaluate având în vedere rezultatele financiare şi performanţele managementului. Fondul său are cele mai mari poziţii pe Hellenic Petroleum, Hellenic Exchanges şi Mytilineos Holdings, companii ale căror acţiuni au înregistrat o creştere medie de 9% anul acesta.

„Sunt o mulţime de companii sănătoase în care se poate investi. Mă refer la companii profitabile care au perspective de creştere şi un flux de lichiditate decent, îndatorare minimă sau deloc şi care sunt tranzacţionate la discount“, a explicat Antoniadis.

Fondul său, MetLife Alico M&S Domestic Equity, a crescut cu 4,8% de la începutul anului până la sfârşitul săptămânii trecute, singurul care a făcut profit dintre cele 35 de fonduri similare care au pariat pe acţiuni greceşti, potrivit datelor Bloomberg. Celelalte vehicule de investiţii au înregistrat o scădere medie de 15%. Cel mai neinspirat fond a pierdut 28%. Indicele bursier ASE Index a picat cu 18% în condiţiile în care luni de conflict politic între noul guvern de la Atena şi celelalte capitale din zona euro au stârnit temeri că Grecia va fi obligată să părăsească zona euro.  

Când situaţia a devenit critică şi bursa de la Atena a trebuit închisă, Antoniadis şi-a ţinut cumpătul şi nu şi-a modificat portofoliul. Timp de aproape jumătate din viaţă s-a ocupat cu investiţii pe pieţele greceşti. El mizează acum în pricipal pe acţiuni ale producătorilor de materii prime şi ale companiilor de tehnologie. „Cât trăieşti înveţi continuu. Este diferit faţă de începuturile carierei mele, în 1994. În acele vremuri pieţele nu aveau aşa profunzime, nu erau atât de mulţi participanţi şi nici atât de multă tehnologie“, spune Antoniadis.

Antoniadis şi-a început cariera la NBG Asset Management MFMC, primul fond mutual din Grecia, care gestionează activele National Bank of Greece. A lucrat, de asemenea, ca director de investiţii la Marfin MFC.

Acţiunile băncilor greceşti s-au prăbuşit cu 69% anul acesta, iar cele ale companiilor sensibile la consum au scăzut cu peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO