Business Internaţional

Pentru banii UE şi FMI, Portugalia vinde companii şi îngheaţă salariile de la stat

Autor: Alexandru Matei

05.05.2011, 23:33 366

Portugalia va fi nevoită să vândă în următorii doi ani maimulte active de stat, printre care şi compania aeriană TAP, grupulpetrolier Galp, firma de utilităţi EDP şi REN, operatorul reţeleielectrice.

Banca cu probleme BPN va fi vândută până la sfârşitul luniiiulie, scrie The Telegraph. Privatizările ar trebui să aducăstatului 5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, Portugalia are în faţă o recesiune severă şitrei ani de măsuri de austeritate, conform detaliilor acordului definanţare, chiar dacă premierul demisionar Jose Socrates a spus înmomentul în care a anunţat finalizarea negocierilor că cerinţeleimpuse ţării sale sunt mai puţin severe decât cele ale Greciei şiIrlandei, scrie Financial Times.

Executivul portughez, care va primi de la UE şi FMI un ajutorfinanciar în valoare de 78 mld. euro, va folosi 12 mld. euro pentrua-şi întări sectorul bancar prin majorarea capitalului de bază dela 8% la 10% din active în următoarele 18 luni. Dobânda pe care ova plăti Portugalia pentru banii primiţi urmează să fie stabilitădupă o întâlnire a miniştrilor de finanţe europeni ce va avea locîn următoarele săptămâni.

Portughezii au mai fost de acord să îngheţe salariile dinsectorul public şi pensiile până la finalul lui 2013 şi să reducănumărul de angajaţi la stat cu câte 1% în 2012 şi 2013. Va fiintrodusă o taxă specială pe pensiile ce depăşesc 1.500 de euro pelună.

De asemenea, ajutorul de şomaj va fi plătit pe o perioadă demaximum 18 luni (faţă de trei ani în prezent), iar valoareaacestuia va fi redusă.

Marile proiecte de infrastructură demarate de stat şiparteneriatele public-private vor fi suspendate, urmând să le fieanalizată viabilitatea cu asistenţă tehnică de la UE şi FMI.

Prognozele economice incluse în acord indică faptul că economiava scădea cu 1,5%-2% în 2011 şi 2012, iar şomajul va trece de 12%.Anul trecut PIB-ul Portugaliei a fost de 172 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO