Business Internaţional

Polonia reduce birocraţia: peste 200 de acte nu vor mai avea nevoie de ştampila statului

Polonia reduce birocraţia: peste 200 de acte nu vor mai avea nevoie de ştampila statului

Polonezii nu vor mai sta la coadă pentru fiecare act în parte după ce statul a luat măsuri ca să reducă birocraţia

Autor: Livadariu Andreea

21.04.2011, 23:37 219

Polonia a demarat lupta împotriva biro­craţiei din mediul deafaceri prin adoptarea unei legi care va limita bariereleadministrative şi va reduce semnificativ costurile pentru începereaunei afaceri, scrie Warsaw Business Journal.

Potrivit actului normativ care a fost promulgat în aceastăsăptămână de către preşedintele Bronislaw Komorowski şi care vaintra în vigoare la 1 iulie 2011, birocraţia va fi limitată prinreducerea numărului de licenţe şi autorizaţii necesare deschideriimai multor tipuri de afaceri. Totodată, procedurile prin carepersoanele calificate în diverse profesii îşi pot începe o afacerepe cont propriu vor fi simplificate.


Concret, noile măsuri se traduc pentru oamenii de afaceri în maipuţine drumuri la instituţiile de stat şi evitarea cozilor laghişee, dat fiind că una dintre reglementări prevede caadministratorii unei afaceri să poată elibera singuri aproximativ200 de acte, pe care în prezent sunt nevoiţi să le solicite de laadministraţiile de stat, în cadrul unui nou sistem de"auto-certificare".

O altă măsură prevede ca persoanele fizice autorizate să se poatătransforma mai uşor în persoane juridice, mai exact în orice formăde societate comercială, inclusiv în societate cu răspunderelimitată (SRL). Acestea nu sunt singurele modificări, dat fiind călegiuitorii polonezi au hotărât să reducă maximul de amendă care sepoate da unei companii de la 10% la 3% din veniturileacesteia.

În Polonia companiile plătesc un impozit pe profit de 19%.

În România pentru a deschide cea mai simplă formă de business, şianume o persoană fizică autorizată, sunt necesare cel puţin treidrumuri şi minimum opt acte, iar autorizarea afacerii se primeşteîn aproximativ două săptămâni. Ziarul Financiar a iniţiat campania"debirocratizarea economiei" şi a prezentat la începutul acesteisăptămâni cât este de complicat să-ţi deschizi o PFA înRomânia.

În Polonia, pentru a deveni persoană fizică autorizată suntnecesari următorii paşi: depunerea unei cereri la registrulcomerţului şi plata unei taxe de 100 de zloţi (25 de euro), pe bazacărora se eli­berează un certificat, înregistrarea la Biroul deevidenţă a companiilor de la care se primeşte un număr deînregistrare (REGON), obţinerea unui număr de identificare fiscală(NIP) şi înregistrarea la fondul de asigurări sociale, conformsite-ului Comisiei Europene.

În România cel care vrea să devină PFA trebuie să aibă acordulvecinilor dacă sediul profesional este în apartament, trebuie sătreacă pe la notariat şi apoi să stea la cel puţin şase cozi de laghişeele Registrului Comerţului, fără însă a avea certitudinea cădupă ce depune dosarul cu acte primeşte şi autorizarea pentruafacerea sa. Mai mult, numărul ghişeelor şi cozile la care trebuiesă stea o persoană pentru a deveni PFA se repetă şi după primireaautorizării, deoarece taxele la stat trebuie achitate personal atâtlunar, cât şi trimestrial.

În Marea Britanie tocmai pentru că "self employed individual"(persoana fizică autorizată) este forma cea mai simplă de a avea oafacere pe cont propriu este necesară completarea unui singurformular, care poate fi depus online sau la sediul agenţiei deevidenţă fiscală (HMRC). După aceea se poate începe activitatea,întrucât nu este necesară şi înregistrarea la Companies House(corespondentul Registrului Comerţului de la noi). Procedura esteînsă mai complicată dacă cel care vrea să devină persoană fizicăautorizată nu este britanic.


Cititorii ZF.ro despre deschiderea unei PFA

Dumi
Ca să îţi faci un PFA, la Registrul Comerţului este o adevăratăbabilonie şi spun asta pentru că şi eu lucrez în cadrul unui astfelde registru din provincie (...) şi spun asta pentru că angajaţiisunt scârbiţi. (...) În cazul în care funcţionarii refuză să văelibereze actele în termenul legal, vă puteţi adresa cu o plângerela O.N.R.C.

Flori
Într-adevăr, informarea este foarte dificilă din cauza organizăriifoarte proaste. Sunt foarte multe tipuri de PFA în funcţie deactivitatea prestată. Şi nu sunt aceleaşi condiţii pentru fiecare.Din păcate, nu se specifică niciunde clar toate regulile. Nu lepoţi afla decât stând la cozi, întrebând şi plimbându-te de la unghişeu la altul.

Radu
Condiţia acordului vecinilor e valabilă doar pentru anumite tipuride PFA, nu? În caz contrar, e o stupizenie fără margini. Deexemplu, de ce ar avea nevoie un traducător de acordul vecinilor,dacă nu lucrează cu publicul, ci doar prin mijloaceelectronice?

J.A.C.
Nici nu ştiu de unde să încep... la mine problema e următoarea:statul îmi ia bani de mă usucă. Am 24 de ani, am un PFA (...)câştig în medie 2.500 de lei lunar. (...) Sumele ce le dau cătrestat sunt exagerate.

Ion D.
Ca să-mi deschid un punct de lucru pentru o firmă înfiinţată, m-auchinuit trei zile la Registrul Comerţului cu cereri, dar mai alescu nesimţirea funcţionarelor de acolo. În astea trei zile, amasistat la scene pe care nu le credeam posibile. (...) Totuşi, eprea multă nesimţire, deşi plăteşti consultanţă şi ai acest lucrutipărit pe factura care ţi se emite, ai parte numai de priviriaruncate în scârbă.


Vă puteţi spune părerea despre birocraţia din mediul de businessdin România pe www.zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO