Business Internaţional

Povestea omului care a construit o companie globală de miliarde de dolari ca face bani din vânzarea de sfaturi. Compania lui este cea mai mare din domeniu

Povestea omului care a construit o companie globală de...

Autor: Andra Stroe

17.12.2023, 17:35 251

„McKinsey e pentru consultanţă ce este Goldman Sachs pentru banking: oferă cele mai prestigioase – şi poate cele mai scumpe – sfaturi pe care clienţii corporativi şi guvernamentali de top le pot cumpăra”, scria într-un articol mai vechi Financial Times. Cum a ajuns James Oscar McKinsey, un profesor universitar, să clădească acest gigant?

4 iunie 1889 – 30 noiembrie 1937

James Oscar McKinsey s-a născut în 1889 în Gamma, Missouri. După ce a urmat o şcoală publică, s-a pregătit pentru a deveni profesor la Warrensburg Teachers College, acum Universitatea Centrală din Missouri, unde, în 1912, a obţinut diploma de licenţă în Pedagogie, urmată de o alta în Drept, la Universitatea din Arkansas. A urmat apoi şi un curs de pregătire pentru a fi calificat să lucreze ca bibliotecar, job cu care şi-a şi început, de altfel, cariera.

S-a înscris ulterior şi la Universitatea din Chicago, pe care a întrerupt-o o perioadă pentru a servi în Armata Statelor Unite pe durata primului război mondial, pentru ca ulterior să îşi obţină diploma de master în comerţ, devenind totodată contabil public autorizat.

A fost, de asemenea, lector şi apoi profesor al instituţiei pe care o urmase, lucrând în paralel şi la prima sa lucrare majoră, Controlul Bugetar.

În 1926 a pus bazele firmei de consultanţă McKinsey & Company, cu un prim birou deschis în Chicago. Antreprenorul a rămas în companie până în 1935, pe rolul de senior partner, pe care l-a schimbat apoi cu cel de preşedinte al consiliului director în Marshall Field & Company, în 1936 fiind numit, totodată, şi preşedinte al Asociaţiei Americane de Management.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO