Business Internaţional

Predicţii pentru 2012: Grecia şi Italia vor intra în incapacitate de plată, Obama va câştiga alegerile

Predicţii pentru 2012: Grecia şi Italia vor intra în incapacitate de plată, Obama va câştiga alegerile

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

06.01.2012, 00:04 1465

Unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, Blackstone Ad­vi­sory Parteners, anticipează că anul acesta Italia şi Grecia vor intra în de­fault, dar vor rămâne în Uniunea Europeană, iar creşterea economiei SUA va depăşi 3%. De asemenea, actualul preşedinte american Barack Obama va câştiga alegerile din noiembrie dacă până atunci dovedeşte că poate să reducă şomajul, scrie postul american de televiziune CNBC.

Sumbru în predicţii pentru Europa este şi directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional Zhu Min, care crede că regiunea ar putea intra în recesiune anul acesta, iar riscurile pentru economia mondială sunt în creştere.

"Europa are mult prea mult de pierdut dacă UE se dizolvă", a afirmat Byron Wien, vicepreşedintele Black­stone. Din acest motiv el consideră că Grecia şi Italia vor rămâne în UE. Wien apreciază, de asemenea, că Europa va reuşi să găsească o soluţie de durată pentru rezolvarea problemelor finan­ciare.

La rândul său, directorul general adjunct al FMI a avertizat că înrău­tă­ţi­rea problemelor din zona euro ar putea tăia anul acesta două puncte pro­cen­­tuale din ritmul de creştere al eco­no­miei mondiale, estimat de FMI la 4%.

"În ultimele luni s-a observat clar încetinirea activităţii economice, iar perspectivele de creştere s-au redus", a afirmat Zhu Min.

El a subliniat că volatilitatea de pe pieţele financiare reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care autorităţile le au de depăşit şi că se aşteaptă ca incertitudinile să continue.

"Deoarece SUA şi-au pierdut ra­tingul de top şi deoarece riscurile la nivel mondial s-au schimbat dramatic, toate instituţiile financiare îşi reeva­luează activele. Activele globale sunt restructurate masiv", a menţionat oficialul FMI.

Privind piaţa materiilor prime, Wien estimează că în 2012 preţul petrolului va coborî la 85 de dolari pe baril, în condiţiile în care se va extrage tot mai mult ţiţei din resurse necon­venţionale. În prezent, cotaţia petro­lului destinat pieţei americane oscilează în jurul valorii de 100 de dolari pe baril din cauza temerilor că impunerea de noi sancţiuni asupra Iranului de către marile puteri ale lumii va afecta piaţa de petrol.

Legat de SUA, reprezentantul Blackstone consideră că rata şomajului se va reduce sub 8%. Din zece pre­viziuni făcute de Wien anul trecut, opt s-au adeverit. Predicţiile care nu s-au adeverit se refereau mai ales la acţiuni şi obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO