Business Internaţional

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează

Autor: Andreea Tobias

07.05.2023, 13:42 41

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, i-a cerut preşedintelui să îl elibereze din funcţie, după ce demisiile miniştrilor i-au slăbit cabinetul, care are o funcţie interimară înainte de alegerile din septembrie, relatează Reuters.

Heger urmează să se întâlnească mai târziu, în cursul zilei de duminică, cu preşedinta Zuzana Caputova, care are puterea de a numi un nou prim-ministru interimar.

"Am decis să îi cer preşedintelui să îmi retragă autoritatea şi să îi las preşedintelui spaţiu pentru a încerca cu un guvern tehnocrat să conducă Slovacia în mod stabil şi paşnic spre alegeri parlamentare democratice", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Heger a decis să demisioneze după ce miniştrii agriculturii şi de externe Samuel Vîlcan şi Rastislav Kacer au părăsit guvernul.

Coaliţia de guvernare şi-a pierdut majoritatea în septembrie anul trecut, când partidul libertarian SaS a demisionat, iar ulterior a acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta populaţia să facă faţă costurilor energiei, care anul trecut au atins niveluri record în Europa.

Disputele dintre partide au paralizat aproape complet politica în această ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, care a fost un susţinător puternic al vecinului său, Ucraina, de la invazia Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO