Business Internaţional

Preţurile caselor se stabilizează după trei ani agitaţi

Preţurile caselor se stabilizează după trei ani agitaţi

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2011, 23:39 272

După trei ani de scăderi accentuate, dar şi de reveniriputernice de la minime extreme în unele ţări precum statelebaltice, pieţele imobiliare ale lumii au intrat într-o perioadă decalm în primul trimestru al acestui an, arată studiul GlobalProperty Guide.

În Europa, preţurile locuinţelor au avut în general evoluţii slabe,cu scăderi în state ca Marea Britanie, Olanda, Lituania, Slovenia,Portugalia, Croaţia, Spania, Bulgaria sau Irlanda, dar şi creşteri,printre altele, în Austria (Viena), Norvegia, Letonia (Riga),Estonia, Franţa şi Finlanda.

Cel mai mare declin al preţurilor a fost înregistrat în primultrimestru în Irlanda. Studiul notează că pe multe dintre pieţelelovite puternic de criză preţurile au continuat să se reducă, deşiîntr-un ritm mai lent. De asemenea, evoluţia preţurilor pare să secalmeze în statele nordice, după creşteri puternice în primele treiluni ale anului trecut, comparativ cu primul trimestru al anuluianterior.

Pe de altă parte, Norvegia a fost cel mai bun performer european,mulţumită creşterii salariilor şi dobânzilor reduse. În statulnordic, populaţia creşte rapid, dar se construieşte într-un ritmlent. În Marea Britanie există tendinţa generală de reţinere în acumpăra sau investi pe piaţa imobiliară din cauza temerilor privindperspectivele economice. În Portugalia, pieţele se confruntă cu ocerere slabă şi încrederea scăzută a consumatorilor pe fondul unuişomaj ridicat.

În SUA, cea mai mare economie a lumii, preţurile au coborât cu7,5%, cel mai mare declin de după 2008. Una dintre cauzele scăderiieste oferta uriaşă şi cererea slabă. Preţurile din Hong Kong auînregistrat cea mai mare creştere a preţurilor dintre stateleprezentate în raport, de aproape 19%, faţă de un avans de 28% înprimul trimestru al anului trecut.
În România, apartamentele s-au ieftinit cu aproape 13% în marileoraşe în ultimele 12 luni, conform Gândul.info. Cu toate acestea,populaţia nu se grăbeşte să profite de reduceri, din cauzacondiţiilor economice neprielnice, potrivit analiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO