Business Internaţional

Prietenia Trump - bursa rusească s-a terminat

Prietenia Trump - bursa rusească s-a terminat

Autor: Catalina Apostoiu

18.04.2017, 00:00 542
Acţiunile ruseşti au pierdut ce au câştigat din noiembrie, luna în care Donald Trump a ieşit învingător în alegerile prezidenţiale din SUA.

Unii investitori pariau pe elimi­na­rea sancţiunilor economice, însă ten­si­u­ni­le legate de Siria au schimbat total lu­cru­rile, potrivit Les Echos. Indicele bur­sier rus RTS Standard (în ruble), care avansase cu 14,90% la sfârşitul anului trecut după victoria lui Trump, a pier­dut deja în întregime la mijlocul lunii aprilie câştigurile înregistrate. Acesta a scăzut cu 14,8% din ianuarie, cea mai slabă evoluţie la nivel mondial pentru acest indice care grupează cele mai mari 15 companii din Rusia.

Indicele mai cuprinzător Micex a pierdut la rândul lui 13%.

Investitorii, care contaseră pe o „încălzire“ a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, considerându-l pe Trump mai apropiat de ruşi decât Hillary Clinton, şi-au pierdut de-acum iluziile.

„La sfârşitul anului trecut, după alegerea lui Trump, piaţa rusească a înregistrat intrări semnificative de capital din partea fondurilor speculative, fonduri care nu investesc de obicei acolo. Acestea pariau pe o eliminare a sancţiunilor de către Trump printr-un simplu decret prezidenţial“, notează Karine Hirn, de la East Capital.

Însă, susţine Hirn, aceasta nu este singura explicaţie pentru evoluţia bursei ruseşti. Hirn evocă astfel şi impactul lansărilor pe bursă şi a majorărilor de capital, numeroase la începutul acestui an. „Aceste operaţiuni au reprezentat echivalentul a 1 miliard de dolari, o sumă foarte importantă pentru piaţa rusească. O mulţime de investitori active şi-au vândut poziţiile existente pentru a participa la aceste operaţiuni“.

În sfârşit, performanţa pozitivă a rublei , care a avansat cu 9% de la începutul anului) a avut de asemenea un impact „având în vedere ponderea marilor producători de petrol pe bursa rusească. Aceştia profită mai mult de pe urma unei ruble mai slabe“.

Acum, perspectiva eliminării sancţiunilor pare să fie din ce în ce mai îndepărtată, unii vorbind chiar de o înăsprire a acestora. „Nu vedem niciun motiv pentru care piaţa să revină la sentimentul de euforie, de altfel dificil de justificat, care a urmat victoriei lui Donald Trump“, admit analiştii Sberbank. „Evenimentele recente din Siria generează un nivel de prudenţă mai ridicat decât înainte“.

Şi totuşi, „redresarea economiei ruse ar trebui să continue independent de menşinerea sau nu a acestor măsuri“, subliniază Capital Economics. Cu atât mai mult, estimează Karine Hirn, cu cât „sancţiunile economice fac acum mai puţin rău economiei ruse care s-a reorganizat şi ale cărei companii suferă mai puşin de pe urma concurenţei străine. Însă este cert că eliminarea acestora ar spori interesul pentru această piaţă care este una dintre cele mai ieftine din lume“.

Economia Rusiei merge într-adevăr mai bine. Aceasta va ieşi din recesiune în acest an în condiţiile în care Moscova şi-a majorat estimările de creptere la 2% în 2017 de la 0,6% iniţial. Noul nivel poate părea optimist, SocGen contând pe o creştere de numai 0,8%.

Karine Hirn se arată mai optimistă. „Vedem deja că întreprinderile în care s-a investit înregistrează rate bune de creştere. Consumul şi-a reluat creşterea, inflaţia este modestă“. Rubla rămâne de asemenea pe o traiectorie bună, sporind puterea de cumpărare a ruşilor. Aceasta oferă de asemenea spaţiu de manevră băncii centrale a Rusiei care „dispune de mijloacele de susţinere şi stimulare a economiei ruseşti“.

Banca centrală a dus deja dobânzile la 9,75% în martie, însă analiştii estimează că acestea ar putea scădea cu 200 de puncte bază în acest an. Această politică ar putea pune presiune pe rublă, ceea ce ar constitui un sprijin în plus pentru o economie prea orientată către export şi în condiţiile în care numeroase companii generează o bună parte a vânzărilor în dolari.

Piaţa rusească ar putea fi însă în continuare dependentă de riscurile geopolitice, în special cele legate de Siria, ca şi de evoluţia preţurilor materiilor prime, în special ale petrolului. „Aurul negru şi persistenţa crizei politice rămân principalele riscuri“, notează Bank of America Merrill Lynch. „O intensificare a tensiunilor sau o reluare a declinului preţurilor petrolului ar putea genera o nouă fază de retragere a capitalurilor şi de declin al investiţiilor. Însă o evoluţie în sens invers ar putea susţine perspectivele de creştere“.

Însă, în faţa a două personalităţi ca Trump şi Putin, pieţele au toate motivele să rămână pe jar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO