Business Internaţional

Recep Tayyip Erdogan ameninţă că Turcia ar putea interveni militar în Irak

Recep Tayyip Erdogan ameninţă că Turcia ar putea...

Autor: Marian Avram

25.09.2017, 14:30 16827

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a transmis, luni, o ameninţare afirmând că ţara sa ar putea interveni militar în Irak, ca reacţie la referendumul pentru independenţa kurzilor din această ţară, relatează Associated Press.

Erdogan a susţinut luni o conferinţă de presă în Ankara, în acelaşi timp în care kurzii din Irak organizează referendumul pentru independenţă. Preşedintele turc a afirmat că independenţa kurzilor este inacceptabilă pentru Turcia, fiind o problemă de supravieţuire.

El a precizat că actualele exerciţii militare ale Turciei ce se desfăşoară la graniţa cu Irak au un scop bine definit.

”Armata noastră nu este degeaba la graniţa (n.red.: cu Irak). Am putea ajunge acolo brusc, într-o noapte”, a declarat Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai precizat că Turcia va lua măsuri politice, economice, dar şi militare împotriva kurzilor din Irak dacă aceştia vor continua demersurile pentru declararea independenţei, adăugând că va opri conducta de petrol irakiană ce ajunge în Turcia.

”Să vedem unde şi prin ce mijloace îşi vor vinde petrolul. Noi avem robinetul. În momentul în care îl închidem va fi sfârşitul”, a mai afirmat Erdogan.

Preşedintele Turciei a mai spus că frontier cu Irakul a fost închisă pe o direcţie de mers, urmând să fie închisă în întregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO