Business Internaţional

Salvarea Greciei aduce liniste in Europa pentru moment, dar ridica o multime de intrebari

Salvarea Greciei aduce liniste in Europa pentru moment, dar ridica o multime de intrebari
04.05.2010, 00:00 43

Afecteaza criza din Grecia planurile Romaniei de aderarela zona euro in 2015? Criza din Grecia a evidentiatpunctele slabe ale uniunii economice si monetare. Va afecta aceastacriza procesul de aderare al altor state la zona euro? Atunci cands-au alaturat Uniunii tarile au promis sa adopte moneda euro.Acesta este si cazul Romaniei, care ar trebui sa adopte monedaunica europeana la 1 ianuarie 2015, dar in ultima perioada maimulti oficiali romani si straini au mentionat posibilitateaintarzierii calendarului pentru aderarea la zona euro.

In privinta momentului in care tara noastra va adera la zonaeuro, parerile sunt impartite. Perspectivele pentru aderarea lazona euro s-au schimbat odata cu criza din Grecia, din cauza careiaRomania va adopta mai tarziu moneda unica europeana, nu inainte dea indeplini reformele pe termen mediu, a declarat saptamana trecutaTheodor Stolojan, membru in Parlamentul European.

In urma cu mai bine de o luna insa reprezentantii ministrilor definante ai Uniunii Europene afirmau insa ca situatia Greciei nu vaafecta parcursul tarilor candidate la euro din Europa de Est, careva trebui doar sa-si respecte angajamentele pentru a adopta monedaunica europeana conform calendarelor stabilite.

De unde vor avea grecii bani sa inapoieze ajutorulinternational primit? Grecia a primit 110 mld. euro de lastatele din zona euro si de la FMI pentru a-si rezolva problemele,insa banii va trebui rambursati. Desi guvernul condus de premierulGeorge Papandreou (foto), a fost dispus sa accepte masuri deausteritate extrem de dure, statul nu va reusi sa treaca de aceastaperioada fara a-i fi stearsa o parte a datoriei, scrie WolfgangMunchau, editorialist la Financial Times.

El afirma ca intelege de ce FMI si UE nu au dorit sa deschidadeocamdata subiectul acesta, pe care el il numeste conserva cuviermi. Ar fi prelungit negocierile. Exista insa si alteopinii.

"Eu cred ca Grecia va reusi sa plateasca si sa iasa cu bine dinaceasta situatie daca va reduce drastic cheltuielile bugetare, dacava elimina cauza care a stat la baza acestei crize", crede IonutDumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank. "Este necesar ca Greciasa aiba excedent al balantei primare (inainte de plata dobanzilor)"pentru ca situatia sa se imbunatateasca.

De unde iau tarile din zona euro banii pentru ajutorulfinanciar? Din cele 110 mld. euro pe care Grecia le vaprimi, 80 mld. euro vin de la statele din zona euro.

"Bani vor fi, nu conteaza de unde. Este problema fiecarei taride unde va obtine banii. Problema nu se pune insa astfel. Ar trebuisa ne intrebam cum isi va ajusta Grecia comportamentul si dacaacesti bani isi vor atinge scopul", spune Ionut Dumitru.

"Banii nu rezolva problema decat pe termen scurt. Trebuierezolvata problema de fond. Problema in acest caz nu este definantare, ci de reducere a cheltuielilor bugetare."

Cele mai "generoase" state vor fi Germania, Franta, Italia,Spania si Olanda. Cea mai mare economie europeana va oferi 22,3mld. euro.

Oficialii germani, printre care se numara si cancelarul AngelaMerkel, se tem de o dezbinare a zonei euro si de efectele pe carebancile grecesti le-ar putea resimti, de aceea au decis sa ignoredorintele contribuabililor, care in proportie de 57% au votatimpotriva ajutorarii Greciei (33% pentru si 10% nehotarati), scrieWall Street Journal.

Vor iesi bancile elene cu bine din aceastasituatie? Din ajutorul extern, 10 miliarde de vor fiutilizate pentru crearea unui fond care sa sprijine bancile elene,ce s-ar putea confrunta cu o crestere a creditelor neperformante pefondul contractarii economiei. BCE a renuntat la limita de ratingimpusa obligatiunilor oferite drept colateral de bancile elene,marind astfel paleta de titluri cu care creditorii pot garantaimprumuturile primite de la institutie.

"Obiectivul acestui fond este acela de a asigura ca bancileelene sunt bine capitalizate in permanenta", spune Servaas Deroose,director general adjunct al departamentului de afaceri economice sifinanciare in cadrul Comisiei Europene.

"Injectiile de capital vor fi ca si alta data insotite deconditii dure."

In ultima saptamana agentiile de rating Standard & Poor's siMoody's au retrogradat ratingurile mai multor banci elene, printrecare National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank siPiraeus Bank, prezente si pe piata din Romania.

Este intrarea in zona euro un scut impotriva problemelorfinanciare? Desi se punea problema unui faliment nationalal Greciei, cele mai multe voci afirmau ca nu se va ajunge intr-oastfel de situatie, deoarece ar fi pusa in pericol insasi uniuneaeconomica si monetara.

"Intrarea unui stat in UE sau in zona euro nu reprezinta ogarantie ca nu se va mai confrunta cu derapaje ale deficitelor, inconditiile in care majoritatea statelor europene au in prezentaceasta problema. Pe de alta parte, apartenenta la zona europermite tarii sa actioneze in consens cu restul membrilor si iipermite accesul la surse de finantare", este de parere Rozalia Pal,economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.

"In general, tarile in dificultate sunt ajutate, insa adoptareaeuro nu rezolva in mod automat problemele interne ale statelormembre. Aderarea la zona euro depinde de indeplinirea criteriilorde convergenta, iar principala dificultate in cazul Romanieivizeaza reducerea deficitului bugetar. Astfel, intrarea in ERM-2 cudoi ani inainte de adoptarea euro depinde mult de felul in care secorecteaza deficitul bugetar."

Ce inseamna faptul ca grecii au fost scosi de pe pietelede capital? Ajutorul financiar primit de la UE si FMIscoate Grecia de pe pietele de capital timp de trei ani, ceea ce vaimpiedica un colaps imediat, insa are doar un impact marginalasupra gradului de solventa, scrie Financial Times.

"Grecia va iesi de pe pietele de capital si se va finantaeminamente de la FMI si de la statele din zona euro. Aceastadecizie are dublu scop: se evita costurile de finantare mai mari depe piete si se permite Comisiei Europene si FMI sa aiba uninstrument de constrangere", afirma Ionut Dumitru.

"Accesul la banii de la UE si FMI in urmatorii trei ani, inconditii mai avantajoase, face ca Grecia sa nu mai aiba motive sase imprumute de pe pietele externe. Acest lucru nu inseamna insa canu va putea iesi din nou pe piata, dupa ce situatia sestabilizeaza", este de parere Rozalia Pal, economist-sef alUniCredit Tiriac Bank.

"Ca exemplu, Romania a efectuat emisiunea de eurobonduri anulacesta, dupa ce, cu ajutorul acordului cu FMI si CE, perceptiainvestitorilor s-a imbunatatit."

Ce se va intampla in zona euro dupa aceastacriza? Criza fiscala a Greciei a ridicat mai multe semnede intrebare cu privire la viitorul zonei euro. Au fost vehiculatedoua scenarii antagonice, cel potrivit caruia uniunea economica simonetara se va dezbina si cel potrivit caruia deciziile de politicafiscala vor fi adoptate la nivel central si nu la nivel de guvernenationale.

Dupa aceasta criza in zona euro nu se va ajunge la o uniunefiscala, crede Laurian Lungu, managing partner in cadrulMacroanalitica. "In prezent deciziile de politica monetara se iaula nivel central, insa nu se va ajunge si la o centralizare adeciziilor de politica fiscala, deoarece exista divergente majoreintre sistemele fiscale ale statelor membre. Pentru a se ajunge laun consens este necesara o perioada lunga de timp. Intr-adevar seva putea observa o mai buna coordonare in acest sens", crede el."Criteriile de la Maastricht vor fi respectate cu mai marestrictete, in caz contrar urmand a se impune penalitati. Exista siin prezent un sistem de penalitati, insa acesta este«subtire»".

Cum a reactionat Europa? S-a miscat repede sau raspunsula venit prea tarziu? Autoritatile europene au reactionatprompt, inainte ca situatia sa scape de sub control, crede WolfgangMunchau, editorialist la Financial Times. El crede ca deciziamerita credit, deoarece in caz contrar in prezent am fi putut vorbichiar de destramarea zonei euro. Cu toate acestea, din cauzareticentei cancelarului german Anglea Merkel (foto) de a se foloside banii contribuabililor pentru a plati pentru greselile altuistat, criza s-a agravat in ultimele saptamani. Comunitatea politicaa transmis un mesaj important prin oferirea a 110 mld. euroGreciei, crede Laurian Lungu. "Problema nu s-a rezolvat insa, cidoar s-a amanat. Daca nu va reusi sa isi reduca datoria sideficitul, pentru Grecia 2015 va fi un alt varf de plata", adaugael. Exista insa si alte state cu probleme, printre care Spania siPortugalia, "pe care investitorii le vor penaliza pentrudezechilibre".

A afectat aceasta criza credibilitatea pe termen lung azonei euro? Credibilitatea zonei euro a fost dejaafectata. Bailout-ul Greciei va provoca "schimbari fundamentalepentru zona euro", in special in ceea ce priveste credibilitatearegiunii, ca un exemplu de disciplina monetara, este de parereChristopher Wood de la CLSA, un grup de investitii si brokeraj dinAsia. Moneda euro inca nu a resimtit din plin efectele, crede el.Criza din Grecia nu ar trebui totusi sa stigmatizeze toate stateledin zona euro. "Nu poti pune toate tarile din zona euro in «camasade forta»", spune Lungu.

Risca Grecia sa-si diminueze din suveranitate si sa-Deciziaprivind modul in care statul grec va fi ajutat a fost luata deoficialii tarilor din zona euro care vor suporta "factura" crizeielene. Atena a fost absenta, asadar, de la propriu-i proces. Poateinsemna asta ca, dupa ajutorul primit, ea va pierde o parte dininfluenta in cadrul UE sau in politica externa?

"Nu exista norme care sa limiteze participarea Greciei laprocesul de luare a deciziilor in UE. Se pot lua astfel de masuriin cazuri flagrante de incalcare a drepturilor omului, dar nu estecazul Greciei. In chestiunea largirii, Grecia are in continuaredreptul de veto. Formal, procedural, nimic nu se va schimba", arataLeonard Orban, fost comisar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO