Business Internaţional

Şeful BCE: Tipărirea de euro este o opţiune

Şeful BCE: Tipărirea de euro este o opţiune

Autor: Daniela Stoican

23.06.2014, 15:36 1098

Şeful Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a sugerat că dobânzile instituţiei vor rămâne scăzute cel puţin doi ani şi jumătate după ce anterior a afirmat că ajustarea cantitativă, adică achiziţia de active cu euro tipăriţi special în acest sens, este o opţiune pentru stimularea revenirii economice.

„Am prelungit accesul băncilor la lichidităţi nelimitate până la sfârşitul anului 2016. Acesta este un semnal”, a spus Draghi ca răspuns la o întrebare despre cât timp vor rămâne dobânzile scăzute dintr-un interviu publicat de ziarul olandez De Telegraaf.

El a adăugat că programul prin care BCE stimulează creditarea companiilor de către bănci va continua pe o perioadă de patru ani.

„Acest lucru arată că dobânzile vor rămâne scăzute o perioadă mai lungă. Ulterior vor fi majorate în momentul în care revenirea economică se va consolida”, a menţionat Draghi.

La un an după ce zona euro a ieşit din cea mai lungă recesiune din istorie, BCE se luptă în continuare cu o inflaţie prea lentă şi încearcă să revigoreze cererea. Draghi a introdus luna aceasta un set de măsuri fără precedent printre care dobândă negativă la depozitele constituite la instituţie de băncile comerciale. De asemenea ajustarea cantitativă rămâne o opţiune în cazul apariţiei deflaţiei.

„Achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale este posibilă în virtutea mandatului nostru, mai ales dacă achiziţiile au ca scop asigurarea stabilităţii preţurilor. Ajustarea cantitativă poate include nu doar obligaţiuni guvernamentale, ci şi împrumuturi date sectorului privat”, a spus Draghi.

În timp ce investitorii încearcă să afle când Rezerva Federală a SUA şi Banca Angliei vor începe să majoreze costurile creditării, preşedintele BCE spune că revenirea zonei euro este „într-o fază mai de început” decât în cazul SUA şi al Marii Britanii şi că achiziţiile de active la scară largă ar fi „soluţia” dacă perspectiva inflaţiei slăbeşte şi mai mult.

BCE intenţionează să acorde băncilor împrumuturi pe termen lung (TLTRO) de 400 miliarde de euro pe o perioadă de patru ani, cu condiţia ca acestea să majoreze creditarea pentru companii şi pentru gospodării. Oferind împrumuturi la dobânzi uşor mai mari (de 0,25%) decât actualele dobânzi, BCE semnalează că ar putea într-un final majora costurile de împrumut. Băncile sunt stimulate să folosească programul dacă ele cred că dobânzile vor ajunge să fie mai ridicate la finalul perioadei de creditare. Dobânda de referinţă a BCE este de 0,15%, cea mai mică din istoria instituţiei.

„De îndată ce va exista o creştere clară, adică de peste 2%, modificarea dobânzilor va veni”, a afirmat Ewald Nowotny membru al Consiliului Guvernatorilor BCE într-un interviu pentru presa austriacă. „Dar din perspectiva pe care o avem astăzi, acest lucru nu prea are şanse să se întâmple înainte de 2016”, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO