Business Internaţional

Semnal de recesiune: Investitorii îşi reduc expunerile pe materii prime

Semnal de recesiune: Investitorii îşi reduc expunerile pe materii prime

Autor: Andreea Mindrila

01.12.2011, 18:21 528

Speculatorii şi-au redus expunerile pe materiile prime la nivelurile din timpul recesiunii de acum doi ani în condiţiile în care cresc temerile privind un nou picaj al economiei mondiale, scrie The Guardian.

Preţurile multor materii prime scad, deşi consumul, mai ales în Extremul Orient, este foarte mare. Comisia americană care reglementează tranzacţionarea mărfurilor prin contracte futures a anunţat că poziţiile long (de cumpărare) pe 18 contracte cheie futures au scăzut recent cu 25%. Acest lucru înseamnă că investitorii îşi lichidează deţinerile.

"Permanenta incertitudine macroeconomică a impus anul acesta anumite limite preţului materiilor prime, iar evoluţia preţului a fost mult mai slabă decât ar sugera cererea", spune Roxana Mohammadian-Molina, analist al Barclays Capital.

Creşterea comerţului a stagnat în aproape toate economiile mari în această toamnă, în contextul în care criza din zona euro a afectat încrederea în afaceri, crescând şansele unei recesiuni economice în întreaga lume, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Preţurile multor metale de bază precum cuprul şi nichelul au scăzut cu 20-30% de la începutul verii. Trendul descendent a cuprins şi materiile prime mai uşoare precum bumbacul şi porumbul, portivit unui studiu al Macquarie, o bancă australiană.

Preţurile în scădere înseamnă alimente mai ieftine pentru consumatori şi o reducere a presiunii inflaţioniste.

Perspectiva pentru bumbac este deosebit de sumbră potrivit Macquarie.

Preţul bumbacului a scăzut de la 2,20 dolari pe livră (453,6 g) în martie la 0,93 dolari zilele trecute. La boabele de cacao, preţul a scăzut în ultimele nouă luni de la 3.700 de dolari pe tonă la 2.200 de dolari..

"Creşterea economică comercială s-a redus semnificativ în cele mai dezvoltate economii ale lumii în al treilea trimestru al acestui an", potrivit OCDE.

Ţările cele mai industrializate din G7 şi cele din grupul BRIC, Brazilia, Rusia, India şi China, au înregistrat un declin de 1% al importurilor în trimestrul trei al acestui an.

La sfârşitul lui 2008, reducerea volumului de tranzacţionare şi scăderea drastică a indicilor comerciali au fost primele semnale de avertisment că economia globală era pe punctul de a intra într-o recesiune adâncă.

Goldman Sachs, a cincea cea mai mare bancă americană după active, recomandă ca tranzacţii comerciale de top pentru 2012 pariurile contra datoriilor europene corporative care au un randament mare şi estimează o "recesiune mai adâncă" în zona euro. Banca recomandă investitorilor să speculeze pe creşterea costului de asigurare împotriva defaultului obligaţiunilor europene junk.

"Şocurile permanente generate de criza datoriilor suverane din zona euro - şi politica de măsuri îndreptate împotriva acestor şocuri - ar putea fi cel mai important factor determinant al perspectivei pentru următoarele luni", potrivit lui Dominic Wilson şi Jan Hatzius, economişti ai Goldman Sachs, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO