Business Internaţional

Standard&Poor’s a retrogradat Austria cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia cu două trepte

Criza "strânge cu uşa". Standard&Poor’s a retrogradat Austria cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia cu două trepte

Autor: Mediafax

13.01.2012, 22:32 900

Agenţia Standard&Poor's (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei şi Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la "AAA" la "AA+", potrivit unei surse citate de Financial Times.

Autorităţile franceze au confirmat informaţiile apărute pe surse în presă şi au anunţat că ţara a pierdut pentru prima dată ratingul "AAA" maxim posibil, după ce a fost retrogradată de S&P la "AA+".

Pentru Italia şi Spania revizuirea negativă este de două trepte.

Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la "A" la "BBB+", iar cel al Spaniei de la "AA-" la "A", au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal.

Printre ţările retrogradate de S&P se numără şi Slovacia, a doua cea mai săracă ţară din zona euro, scrie Bloomberg.

Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia, îşi vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda şi Luxemburg au calificativ maxim "AAA".

Agenţia S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.
Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria "junk", la "CC".

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele "AAA" ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene. S&P atribuie rating "AAA" Uniunii Europene încă din 1976.

Retrogradarea ţărilor din zona euro de către agenţia de rating Standard&Poor's (S&P) ar putea obliga aceste state să se împrumute mai scump şi automat să transfere acest cost către România, având în vedere că Austria şi Franţa sunt cei mai mari creditori ai României. Factura de plată ar putea fi majorată cu o sumă cuprinsă între 500 de mii de euro şi un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO