Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea

20.01.2011, 23:30 19

Economia bulgară va continua să se redreseze însă rata decreştere va fi sub estimările guvernului, una dintre principalelecauze fiind stagnarea consumului, conform datelor furnizate de TheEconomist Intelligence Unit, scrie Dnevnik. EIU estimează pentruacest an o creştere economică de 2,6% şi o rată a inflaţiei de3,3%.

Grupul ungar MOL nu a reuşit să urce peste pragul de 50%participaţia în cadrul diviziei croate de carburanţi INA, însădeţine în continuare controlul asupra conducerii şi asupradeciziilor importante, scrie Portfolio.hu. În prezent, MOL deţineîn cadrul companiei croate un pachet de 47,25% de acţiuni.

Producţia de maşini din Cehia a crescut anul trecut cu 9,5%, la1,072 milioane de unităţi, dintre care Skoda a fabricat 53%, TPCA28%, iar Hyundai 19%, scrie Prague Daily Monitor.

Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din centrulEuropei, a cumpărat de la Argus Capital 15 săli de cinemalocalizate în Cehia, Ungaria şi Slovacia, scrie Bloomberg.Extinderea a costat Cinema City aproximativ 28 de milioane deeuro.

Banca centrală a Poloniei a majorat rata dobânzii de referinţăpentru prima dată din iunie 2008, cu scopul de a împiedicacreşterea inflaţiei peste ţinta propusă şi pentru a evita slăbireazlotului polonez, scrie Bloomberg. Creşterea a fost de 0,25%,dobânda ajungând la 3,75%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va pune la dispoziţiaMacedoniei un credit preventiv în valoare de 476 mil. euro, caparte dintr-un acord întins pe doi ani, scrie The Wall StreetJournal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO