Business Internaţional

SUA şi China poartă discuţii militare în Hawaii

SUA şi China poartă discuţii militare în Hawaii

Autor: Laura Buciu

06.04.2024, 09:55 35

Oficiali militari americani s-au întâlnit cu omologii lor chinezi la începutul acestei săptămâni pentru în Hawaii, discuţiile fiind axate pe modul în care cele două ţări pot opera în siguranţă, au declarat vineri oficiali americani, citaţi de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a încercat să gestioneze tensiunile legate de Marea Chinei de Sud în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele chinez Xi Jinping, marţi.

Cei doi lideri au convenit să reia discuţiile militare directe atunci când s-au întâlnit în noiembrie.

Într-o declaraţie, armata americană a precizat că oficialii din ambele ţări „au trecut în revistă evenimentele legate de siguranţă din ultimii ani şi au discutat despre susţinerea siguranţei şi profesionalismului operaţional maritim şi aviatic”.

Ministerul chinez al Apărării a declarat separat sâmbătă că, în cadrul întâlnirilor, cele două părţi au efectuat schimburi sincere şi constructive cu privire la situaţia securităţii maritime şi aeriene dintre China şi SUA.

În cadrul reuniunilor, China s-a opus, de asemenea, cu fermitate oricărei încercări de a pune în pericol suveranitatea şi securitatea sa în numele libertăţii de navigaţie şi de survolare, a precizat ministerul.

Discuţiile, cunoscute sub numele de grupul de lucru pentru acordul consultativ maritim militar (MMCA), au avut loc pe 3 şi 4 aprilie la Honolulu şi au fost prima întâlnire de acest fel din 2021.

Înainte de întâlnirea din noiembrie dintre Biden şi Xi, relaţiile dintre cele două superputeri deveniseră din ce în ce mai acerbe, cu fricţiuni pe teme de la Taiwan la activitatea militară a Chinei în Marea Chinei de Sud.

În octombrie, armata americană a declarat că avioane militare chineze au efectuat manevre riscante în apropierea aeronavelor americane de aproape 200 de ori din 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO